Na istoku Turske poginula dva vojnika

Napad se desio na području sela Arakoy (Anadolija)

U napadu pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) na jugoistoku Turske rano u utorak poginula su dvojica turskih vojnika, a dvojica su teže ranjena, javlja Anadolija.

Prema saopćenju turskih vlasti, pripadnici PKK-a su na području sela Arakoy postavili eksploziv, koji su aktivirali prilikom prolaska vojnog vozila tim područjem.

Nakon toga su izveli napad raketnim bacačima i dugim cijevima.

Na pomenutom području pokrenuta je opsežna akcija protiv napadača.

Tenzije u porastu

Prije ovog napada, tri pripadnika turskih snaga sigurnosti su ubijena, a 28 ranjeno u dva odvojena bombaška napada na istoku Turske.

Ured guvernera istočne turske regije Agri je saopćio da su dva vojnika poginula, a 24 ranjena u samoubilačkom bombaškom napadu koji se desio prije dva dana u gradu Dogubayazitli.

Turski zvaničnici su saopćili da je PKK izveo napad na stanicu žandarmerije u mjestu Karabulak, a samoubilački napad je izveden traktorom, u kojem je bilo oko dvije tone eksploziva.

Žandarmerijska stanica je u velikoj mjeri devastirana u snažnoj eksploziji, dok su turske snage sigurnosti pokrenule istragu o slučaju i pojačale mjere sigurnosti u regiji.

Uporedo s tim, jedan turski vojnik je ubijen, a četiri ranjena u eksploziji podmetnute mine koja je eksplodirala kada je vojno vozilo prolazilo cestom u mjestu Midyat, u jugoistočnoj turskoj regiji Mardinu.

Tenzije između turskih snaga sigurnosti i PKK-a na istoku i jugoistoku Turske u porastu su nakon niza terorističkih napada koji su se u toj regiji desili u protekle dvije sedmice.

Zračni napadi

PKK se nalazi na listi terorističkih organizacije Turske, SAD-a i Evropske unije.

Turske snage sigurnosti su pokrenule opsežne antiterorističke operacije nakon 20. jula, kada su u južnom pograničnom gradiću Surucu u samoubilačkom bombaškom napadu ubijene 32 osobe.

Ovaj napad se povezuje s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Turska vojska je odgovorila artiljerijskim i zračnim napadima na njihova uporišta, a u okviru antiterorističkih operacija širom Turske je privedeno više od 1.300 osumnjičenih osoba za povezanost s grupama ISIL i PKK.

Izvor: Agencije