Na jugu Srbije počela međunarodna vojna vježba ‘Platinasti vuk 2018’

Uvježbavanje vojnih taktika u međunarodnom okruženju (Anadolija)

U bazi “Jug” kod Bujanovca danas je počela međunarodna vojna vježba “Platinasti vuk 18”, koja će se trajati do 22. juna ove godine, javlja Anadolija.

Na vježbi će učestvovati oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.

Iz Ministarstva odbrane Srbije su saopćili da vježba ima za cilj da unaprijedi interoperabilnost, međusobno razumjevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Kako se ističe, u vježbi koja će se izvoditi po temama “Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje” i “Operacija očuvanja mira”, pripadnici vojski zemalja učesnica uvježbavat će se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama, radnjama i postupcima prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju.

Pukovnik vojske Srbije otvorio vježbe

Vježbu je otvorio pukovnik Vojske Srbije (VS) Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vježbe.

“Kao domaćini, potrudićemo se da vam, kroz posetu značajnim istorijskim spomenicima predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju”, rekao je pukovnik Stopa i poručio da se ta vježba izvodi u multinacionalnom okruženju.

Oficir za planiranje vježbe je naglasio i da je ovo odlična prilika za sticanje i razmjenu novih iskustava pripadnika vojski partnerskih zemalja.

Izvor: Agencije