Na Kipru otkriveno selo staro 11.000 godina

Mještani se većinom bavili lovom na veprove i ptice, ali nisu pravili grnčariju (AP)

Arheolozi na Kipru pronašli su ostatke sela koje vjerovatno potječe iz devetog stoljeća prije nove ere, saopćilo je kiparsko Ministarstvo za antikvitete.

U saopćenju se navodi da su otkriveni ostaci više od 20 građevina kružnog oblika u području Ayios Tychonas-Klimonas u blizini južne kiparske obale.

Arheolozi su, takođe, pronašli ostatke domaćih mačaka i pasa, a vjeruje se da je selo bilo aktivno prije 11.200 i 10.600 godina. Mještani su se većinom bavili lovom na veprove i ptice, ali nisu pravili grnčariju, prenosi Srna.

Vođa iskopavanja Francois Briois iz Francuske saopćio je da je u većini kuća pronađen ugrađen kamin ili ognjište.

Oruđe i nakit

Pronađen je, takođe, veliki broj kamenog oruđa, kamenog posuđa, kao i nakita od sitnih komadića kamena i školjki.

Utvrđeno je i da su uzgajali žitarice.

Građevine, prečnika između tri i šest metara, napravljene su od zemlje, a ojačane su drvenim stupovima, dok su podovi rađeni od gipsa, javlja AP.

Sve kuće bile su smještene u kružnom obliku oko jedne zajedničke veće građevine prečnika 10 metara, a cijelo selo zauzimalo je površinu od najmanje pola hektara.

“Rezultati arheoloških istraživanja ukazuju na to da je otok Kipar, iako udaljen više od 70 kilometara od kontinenta, predstavljao dio šireg bliskoistočnog neolitskog razvoja”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Izvor: Agencije