Na Kopaoniku počeo novi Biznis forum

Srbija će za 15 dana početi proces promjene strukture svoje industrije, najavili su predstavnici Vlade obraćajući se sudionicima Biznis foruma, izvijestio je novinar Al Jazeere Marko Subotić.

Taj skup privrednika i ekonomista koji se svake godine održava na planini Kopaonik je mjesto na kome Vlada Srbije najavljuje ekonomsku politiku u sljedećih godinu dana.

Ove godine predstavili su plan prema kome se Srbija okreće autoindustriji i informacijskim tehnologijama.

Sa staze pa u maglu, tako je osvanuo Kopaonik, centar ski turizma u Srbiji, ali i mjesto koje svake godine okuplja kreatore ekonomske politike.

Ove godine, obavijeni maglom, usaglašavanje stavova tražili su ekonomisti i privrednici, dok su političari obećali pomoć.

“Aktivno ćemo raditi na seči svih propisa i pojednostavljenju privrednog ambijenta. Vlada će sve učiniti da stvori održivi i predvidivi sistem privređivanja u našoj zemlji “, kazao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Rješenje za krizu, u vladi vide u reindustrijalizaciji, odnosno promjeni karaktera privrede.

Fiatova fabrika automobila u Kragujevcu već je podigla izvoz Srbije za 25 posto a resorni ministar optimistično gleda i u drugu privrednu granu. 

Ministar finansija Mlađan Dinkić je rekao: “Sledeća investicija je industrija poluprovodnika. Ako bismo uspeli, mi bismo imali samo od takve fabrike godišnji izvoz od tri-četiri milijarde dolara godišnje.”

‘Srpski Davos’

Svoj optimizam ministar finansija pokušao je da prenese učesnicima biznis foruma, “takozvanog srpskog Davosa”, javlja Subotić. 

“Izlazak iz svojevrsne ekonomske magle, ekonomski stručnjaci i privrednici tražiće u naredna tri dana na Kopaoniku. Određeni predlozi već postoje”, izvijestio je Subotić.

Privrednici od Vlade traže da odmah počne reformu penzionog sistema i donošenje novih zakona o radu i planiranju i izgradnji. Ipak, za razliku od ministara, izvoznici nisu optimisti.

Direktor fabrike Metalac Dragoljub Vukadinović je iznio svoj stav: “Prošlo je osam meseci, a mi nemamo ni najavu reformskog ciklusa ni u javnom sektoru ni u obrazovanju ni u penzionom sektoru i plašim se da će to biti još jedna kočnica u našem daljem radu”.

Biznis forum na Kopaoniku je i mjesto gdje privrednici iz regija razmjenjuju svoja iskustva. Prijedlog reindustrijalizacije koje je čuo, Ante Todorić smatra da treba da se primjeni i u Hrvatskoj.

“Hrvatska traži i mora pronaći grane isto kao i u Srbiji. Nama je poljoprivreda velika šansa u Hrvatskoj, posebno turizam i tu su mogućnosti u silnim milijardama eura da se investira u hrvatsku”, rekao je Ante Todorić iz Agrokora.

Do 15. marta, kada se završava Forum, vodeći privrednici, ekonomisti i političari, tražit će nove načine za izlazak iz krize i razvoj privrede u regiji.

Za neke je to mjesto gdje može da se nazdravi novim poslovnim pobjedama.

Izvor: Al Jazeera