Na Kosovo iz SAD-a stigla 24 blindirana vozila

Na Kosovo stigao prvi dio oklopnih vozila (EPA)

Visokomobilna višenamjenska vojna vozila (HMMWV) stigla su iz SAD-a na Kosovo i očekuje se da će biti na raspolaganju Oružanim snagama Kosova, objavila je danas RTK2.

Kako se navodi, na Kosovo su stigla 24 blindirana oklopna vozila “Hamvi” i podsjeća da je u julu ove godine kosovska vlada potpisala ugovor o kupovini 51 vozila.

Ceremonija prijema održana je u prostorijama kasarne Sigurnosnih snaga Kosova i na njoj su učestvovali visoki lokalni i zvaničnici američke ambasade. 

Sjednica kosovske skupštine na čijem će dnevnom redu biti formiranje vojske Kosova zakazana je za 14. decembar, navodi RTK2 i dodaje da uoči te sjednice predsjednik skupštine Kadri Veseli boravi u posjeti SAD-u. 

Podrška SAD-a

Američki ambasador u Prištini Fhilip Kosnett izjavio je prošle nedelje da je Washington dosljedno podržavao razvoj Kosovskih snaga sigurnosti i njihovu transformaciju u oružane snage. 

On je za RTK na albanskom jeziku rekao da su SAD uložile puno novca u obuku, kao i da je evolucija KSB u oružane snage Kosova pozitivan korak. 

Inače, prošle sedmice beogradski mediji pisali su o tome da je po nalogu Washingtona, put Albanije pa do Kosova krenuo kontingent najsavremenijeg oružja.

Izvor: Agencije