Na Krimu više nema ukrajinskih vojnika

Rusija je najavila skoro osnivanje Crnomorske pomorske akademije i Sevastopoljske kadetske akademije (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin zapovijedio je početak predaje Ukrajini oružja i vojne tehnike krimskih postrojbi koje nisu prešle na stranu ruske vojske, objavili su ruski mediji.

Ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je prethodno predsjednika Putina kako su Krim napustile sve postrojbe ukrajinske vojske koje su ostale vjerne službenom Kijevu.

„Obavljena je zamjena državnih simbola na svim brodovima i svim odjelima koji su prešli na stranu ruske vojske. Nije dozvoljeno skrnavljenje i nepoštivanje ukrajinskih državnih simbola“, poručio je ministar Šojgu.

Nakon toga zamolio je Putina za „dozvolu da se pristupi predaji oružja i vojne tehnike Ukrajini“, uz napomenu kako se radi i o brodovima i zrakoplovima.

Putin pohvalio vojsku

Putin je ustvrdio kako su događanja na Krimu pokazala visok stupanj spremnosti Oružanih snaga Rusije i zahvalio vojnicima stacioniranim na tom polutoku na uzdržanosti i profesionalizmu.

Specijal: Kriza u Ukrajini

„Nedavna događanja na Krimu bila su veoma ozbiljan ispit koji je pokazao kvalitativno nove mogućnosti naših Oružanih snaga i visok moral naših vojnika“, rekao je Putin na svečanom imenovanju časnika na nove dužnosti.

Zahvalio je zapovjedništvu i vojnicima Crnomorske flote, ali i drugih postrojbi stacioniranih na Krimu, „na uzdržanosti i osobnoj hrabrosti“.

Primijetio je i kako je „odlučno i profesionalno djelovanje ruskih vojnika spriječilo nasjedanje na provokacije i krvoproliće, te stvorilo uvjete za mirno i slobodno održavanje referenduma“.

Putin je naglasio kako „sada predstoji ozbiljan rad na modernizaciji vojne strukture na Krimu“.

„U novim federativnim jedinicama treba završiti formiranje novih pododjela MUP-a, Ministarstva za izvanredne situacije, Ministarstva financija Rusije kao i Federalne službe sigurnosti“, rekao je Putin, te najavio skoro osnivanje Crnomorske pomorske akademije i Sevastopoljske kadetske akademije.

Obama: Putin žali za SSSR-om

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako Rusija mora povući svoju vojsku na granici s Ukrajinom i početi pregovore s Vladom u Kijevu i međunarodnom zajednicom.

„Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da gomila snage uz granicu s Ukrajinom može biti jednostavno nastojanje da zaplaši Ukrajinu ili možda imaju dodatne planove“, rekao je Obama u intervjuu CBS Newsu.

Iako su procjene o broju ruskih vojnika značajno različite, Obama je rekao kako bi Rusija „za deeskalaciju situacije morala povući svoje trupe i početi izravne pregovore s ukrajinskom vladom i međunarodnom zajednicom“.

Prema Obaminom mišljenju, Putin kao da želi „pokazati duboku razočaranost zbog gubitka Sovjetskog Saveza“, uz napomenu kako se ruski lider „ne bi trebao ponovno okretati praksi koja je vladala tijekom Hladnog rata“.

„Mislim da postoji jak osjećaj ruskog nacionalizma i osjećaj da je Zapad na neki način iskoristio Rusiju u prošlosti. Sad to Putin želi preokrenuti ili nadoknaditi“, rekao je Obama, te ocijenio da Putin „pogrešno tumači postupke Zapada, a svakako pogrešno tumači američku vanjsku politiku“.

„Nemamo interes da opkoljavamo Rusiju, niti imamo interese u Ukrajini, osim onog da omogućimo ukrajinskom narodu da sam donosi odluke o svom životu“, zaključio je Obama.

Moguća obustava isporuke plina

Ukrajinske vlasti upozorile su Europsku uniju na to da bi prijenos ruskog prirodnog plina u EU, preko teritorija Ukrajine, mogao biti obustavljen.

„Nema mnogo vremena za organiziranje isporuke prirodnog plina iz zemalja EU-a za Ukrajinu. Iako je taj problem brzo riješen, postoji mogućnost da se ponovi ‘rat za plin’ iz 2009. godine, uz isti scenarij i iste ekonomske posljedice, pa čak i potpunu obustavu isporuke plina Zapadu“, poručio je ukrajinski ministar za energetiku i rudarstvo Jurij Prodan.

Potvrdio je i kako su prethodnih dana objavljene izuzetno pesimistične procjene o cijeni ruskog prirodnog plina.

Ukrajinska vlada očekuje da će od 1. travnja cijena ruskog plina za Ukrajinu porasti na 480 dolara za 1.000 kubičnih metara, uz podsjećanje kako trenutačna cijena iznosi 268,5 za istu količinu.

Zaustavljena privatizacija zemljišta

Vlasti Krima, koje su proglasile neovisnost tog poluotoka od Ukrajine i potpisale odluku o pripajanju s Rusijom, objavile su kako su zaustavile raspodjelu i privatizaciju zemljišta.

Zamjenik premijera Rustam Temirgalijev potvrdio je kako je Krimski parlament donio moratorij na privatizaciju i raspodjelu zemlje, te kako će ta odluka biti na snazi dok se ne pripremi opći plan razvoja.

Temirgalijev je istaknuo kako će razvojni plan pripremiti Ministarstvo lokalnog razvoja Ruske Federacije i Ministarstvo izgradnje, te dodao da su stručnjaci koji su projektirali objekte u Sočiju, za potrebe Zimskih olimpijskih igara, počeli projektiranje i na Krimu.

„Bespravna gradnja na Krimu, uključujući i obalna područja, bit će zaustavljena, a koncept razvoja bit će završen do 25. travnja“, najavio je Temirgalijev.

Izvor: Agencije