Na meksičkoj granici 2.000 djece odvojeno od roditelja

Američka administracija tvrdi da samo slijedi zakon i odgovara na povećanje broja porodice koje stižu na granicu (EPA)

Američki dužnosnici su potvrdili da je na američko-meksičkoj granici gotovo 2.000 djece odvojeno od svojih roditelja zbog nove imigracijske politike “nulte tolerancije”.

Dužnosnici koji su govorili o stanju u privatnim centrima rekli su da je 1.995-ero djece stiglo s 1.940 odraslih koji su ilegalno prešli granicu između 19. travnja i 31. svibnja, javlja dpa. 

Administracija brani svoju politiku “nulte tolerancije” kojom se zahtijeva da se odrasli odmah protjeraju, a djecu odvajaju od njih. 

Unatoč oštroj kritici aktivista za ljudska prava, dužnosnici američke administracije rekli su da vlasti samo slijede zakon i odgovaraju na povećanje broja obitelji koje stižu na granicu.

Pelosi: Sramotna politika

“Norma je javne politike da djeca ne budu zatočena s roditeljima koji prekrše zakon”, rekao je dužnosnik.

Izvješća o stanju u centrima počela su izlaziti na vidjelo ovoga tjedna kad je novinarima dopušten ulazak u njih prvi put otkad je uvedena nova imigracijska politika stupila na snagu.

Dužnosnik ministarstva domovinske sigurnosti rekao je da se mnoge stvari objavljuju nekorektno, poput toga primjerice da se odvajaju bebe koje majke još doje.

Čelnica parlamentarne manjine Nancy Pelosi politiku je nazvala “sramotnom” te rekla da za nju nema pravnog opravdanja.

U SAD-u živi blizu 11, 2 milijuna migranata, među kojima najviše Meksikanaca.

Trump: Mrzim što razdvajaju djecu

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Trump ponovio da “mrzi što djecu ilegalnih imigranata na granici odvajaju od roditelja”. Odgovornost je prebacio na demokrate, prenosi Glas Amerike

“Djeca zbrinjavaju brzo, momentalno. Demokrati su donijele taj zakon i ja to mrzim – mrzim što djecu odvajaju od roditelja”, rekao je Trump.

Po njegovim riječima, demokrati moraju razgovarati s administracijom kako bi se promijenila politika osiguravanja granice.

“Potrebni su nam zid i sigurnost granice i moramo prestati s hapšenjem kriminalaca i njihovim puštanjem na slobodu. Uhapsite kriminalca, uzmete mu podatke, a onda ga pustite, on se infiltrira u društvo i onda se sve može završiti i tako da ubije nekoga. Moramo promijeniti zakone”, poručio je Trump.

Osuda iz UN-a

Ujedinjeni narodi uputili su prije nekoliko dana poziv američkoj administraciji da prestane s “politikom odvajanja djece” od obitelji koje su migrirale iz Meksika na područje Sjedinjenih Američkih Država.

Glasnogovornica Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCR), Ravina Shamdasani je izjavila kako je značajno zabrinuta zbog Trumpove politike “nulte tolerancije” sa ciljem “spriječavanja ilegalnih migracija”, prenijela je Anadolija. “SAD mora trenutačno zaustaviti ovu praksu”, poručila je Shamdasani.

Istaknula je također kako se radi zapravo o nezakonitoj intervenciji prema obiteljima te kako se u značajnoj mjeri krše prava djece.

Shamdasani je također dodala kako su većina migranata koji dolaze na južnu granicu SAD-a, pretežno obitelji koje bježe od nasilja i nesigurnosti iz zemalja poput Hondurasa, Guatemale i El Salvadora.

Izvor: Agencije