Na pomolu dogovor Irana i svjetskih sila

Ministri vanjskih poslova zemalja koji učestvuju u pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Beču najavljuju da je dogovor na pomolu.

Obje strane, iranska i američka, tvrde da je ostvaren napredak, te da očekuju kako će konačni sporazum biti postignut do ponedjeljka.

Rok je do sada pomjeran tri puta, jer se šefovi diplomatija nisu mogli dogovoriti o ključnim pitanjima: ukidanju sankcija i ograničenju razvoja nuklearnog programa.

Već duže vrijeme, učesnici u pregovorima imaju različita mišljenja o implementaciji dogovora koji treba biti postignut, a to se posebno odnosi na ukidanje sankcija, javlja iz Beča novinar Al Jazeere James Bays.

“U proteklih nekoliko dana razgovarali su o ukidanju embarga Ujedinjenih naroda na izvoz oružja, koje je na snazi od 2006. godine. Američki državni sekretar John Kerry kaže da su u proteklih nekoliko sati postigli napredak u pregovorima. Od diplomata, koji se nalaze ovdje, saznali smo da je dogovor zaista blizu, mada neka pitanja ostaju još neriješena”.

Birokratski dio

Bays dodaje da čak i ako postignu dogovor u sljedećih nekoliko sati, birokratski dio, koji prati dogovor, će potrajati.

On prenosi da je američki State Department, povodom vremenskog okvira u kojem će dogovor biti postignut, saopćio: “Nismo nikada spekulirali o tome kada će dogovor biti postignut, i to zasigurno nećemo uraditi sada. Pogotovo ne u trenutku, kada izgleda da su ključna pitanja riješena. Očekujemo u narednim satima i dolazak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Nakon njegovog dolaska izvjesno je da će se grupa P5 + 1 sastati u punom formatu. “

Ovo je veliki napredak, s obzirom da pregovarači šest svjetskih velesila i Irana nisu u subotu u Beču postigli bitan pomak prema konačnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu, a maratonski pregovori ulaze već u treću sedmicu.

“Još ima teških pitanja koja treba riješiti”, objavio je jučer američki državni sekretar John Kerry na Twitteru nakon sastanka sa svojim iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom i visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

Diplomati šest sila jasno su dali do znanja da bi izostanak napretka ovog vikenda mogao uskoro dovesti do odluke o suspenziji ili prekidu pregovora, prenosi Hina.

Upozorenje Irancima

Kerry i Mogherini upozorili su iranske čelnike da bi pregovori mogli uskoro propasti ako ne donesu političku odluku da prihvataju dogovor koji bi njihove nuklearne aktivnosti podvrgnuo strogim dugoročnim ograničenjima i inspekcijama.

Zauzvrat bi Iranu bile ukinute ekonomske sankcije.

Dvije strane ne uspijevaju se dogovoriti o tačnom redoslijedu i tajmingu demontiranja nuklearne opreme i ukidanja embarga na izvoz iranske nafte te međunarodne finansijske transakcije.

Pitanje ukidanja UN-ovih embarga na balističke projektile i konvencionalno oružje posebno je sporno.

Iran i Rusija žele da te UN-ove mjere budu brzo ukinute, dok Zapad strahuje da će Iran slati oružje saveznicima u Libanu i drugim bliskoistočnim kriznim žarištima.

Izvor: Al Jazeera i agencije