Na pomolu rješenje za mještane Umke

Blizu 36.000 klizišta registrirano je u Srbiji, a samo u Beogradu, prema katastru, ima ih više od 1.000. Jedno od njih je Umka Duboko, koje je aktivno već pune tri decenije i koje danas direktno ugrožava 124 domaćinstva.

Polovina njih se samostalno iselila, dok oni drugi, koji nemaju kuda i dalje čekaju na pomoć države. Iz beogradske opštine Čukarica, na čijoj teritoriji se nalazi ovo klizište, poručuju da je konačno osigurana lokacija za gradnju dvije stambene zgrade za najugroženije.

Mihajlo Teofilović samo je jedan od desetina stanovnika naselja Umka, koji bi zbog klizišta, svakog trenutka mogli ostati bez krova nad glavom. Boravak u kućama na tom području sve je osim siguran, a izbora nemaju. Barem ne dok nadležni ne ostvare obećanje za 53 najugroženija domaćinstva i njihova preseljenja na sigurno, u obližnju Ostružnicu.

“Ta Ostružnica bi bila rešenje, jer ovo je ništa, razumete, ovo je ništa – ipak bi imali nešto, nešto da možemo da budemo sigurni. Meni su deca otišla zato što nisam smeo da budu ovde, ja i žena smo ostali, jer da smo otišli, posle pet-šest meseci od ovoga ne bi bilo ništa”, izjavio je Teofilović.

Sa strahom čekaju kišu

S tim “ništa” suočen je Miroslav Ivković. U kuću, sada osuđenu na propast, ulagao je dok je mogao.

“Rađeno je godinama, godinama se ispravljalo, popravljalo… Čuvamo sve račune, sve imamo to, šta je uloženo, koliko je uloženo i evo, vidite na kraju šta je ispalo”, govori on.

Pored gubitaka koje zbiraju stanovnici ovog naselja, dok u strahu dočekuju svaku novu kišu, štete i nesreća većih razmjera mogla bi pogoditi šire područje.

“Kada bi se, ne daj Bože, desilo da ovo celo brdo, zajedno sa Dubokim, siđe u Savu, ne da bi bio poplavljen Srem, nego Novi Beograd, Zemun i bila bi šteta nemerljivih razmera. To neko mora da shvati”, objašnjava Branimir Ujdur, bivši pomoćnik ministra za puteve i sigurnost saobraćaja.

Za sada je shvaćeno da se hitno moraju raseliti najugroženiji, na šta će se čekati najduže do kraja godine, uvjeravaju u Opštini Čukarica.

“Mi ćemo tamo napraviti dve zgrade od po 26 stanova. Obezbeđena je lokacija, koja ima svu potrebnu infrastrukturu. Nalazi se u Ostružnici, u centralnom delu i trenutno je na ministarstvu, koje je sada dalo nalog da se uradi projekat za izgradnju te dve zgrade. Tako da ubrzano idemo za rešavanje, trajno rešavanje ljudi koji se nalaze na klizištu na Umci”, navodi predsjednik Opštine Srđan Kolarić.

Propusti od prije 30 godina

Za sada niko ne zna da li će iko riješiti problem obeštećenja svih građana čija se domaćinstva nalaze na tom klizištu.

“Mi smo podneli zahtev Opštini Čukarica, zato što u momentu, 1970-ih godina, i pre sedamdesetih, građevinske dozvole za ove objekte su izdavane na nivou lokalne samouprave i smatrali smo da su oni nama prva instanca kojoj treba da se obratimo po tom pitanju”, kazala je Slavica Dacić iz Našeg udruženja Umka.

U Opštini su svjesni odgovornosti, no ističu da su propusti napravljeni prije 30 godina i da sada čine sve što je u njihovoj moći da to isprave, javila je iz Beograda reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Izvor: Al Jazeera