Na prodaju australijski gradić

Grad Tarraleh je turistička atrakcija za planinare i ribolovce (EPA)

Historijski grad Tarraleah izgrađen 1930. u otočnoj australijskoj državi Tasmaniji prodaje se za 8,4 miliona dolara.

Tarraleah je smješten u centralnom brdovitom dijelu Tasmanije, a izgrađen je 1930. godine za 2.000 radnika koji su tamo radili na izgradnji brane obližnje hidroelektrane.

Riječ je o gradu sa 33 kuće izgrađene u art-deco stilu, s pozorištem, školom i crkvom koji se prostire na prostoru od 145 hektara. Stanovnici su ga napustili 1990, nakon što je hidroelektrana automatizirana.

Sadašnji vlasnik gradića Julian Horner zadnjih 13 godina vrijedno je održavao i restaurirao grad koji je u međuvremenu postao turistička atrakcija za planinare, ribolovce i turiste. U njemu je koliba u kojoj se može prespavati, bar, kafić i uređeno mjesto s kojega se love pastrve.

Velik interes kupaca

Agent nekretninama John Blacklow kaže da bi grad mogao postići cijenu od 8,4 miliona američkih dolara te da je otprije nekoliko dana, kada je Tarraleah ponuđen na prodaju interes potencijalnih kupaca velik, a upiti mu stižu iz svih dijelova svijeta. “U zadnjih nekoliko dana zvali su nas zainteresirani iz Holandije, Kine, Hong Konga i Singapura”.

“Od Hobarta je udaljen 126 kilometara, okružen je planinama i netaknutom prirodom, a već sad gradić godišnje od turizma zaradi dva miliona dolara”, rekao je Blacklow.

Objasnio je da se cijeli grad prodaje u cjelini, ali kupac kasnije može prodavati zasebno kuće ili dijelove zemljišta.

Izvor: Agencije