Na protestima u Francuskoj 700.000 ljudi

U subotu je gradovima širom Francuske marširalo 700.000 ljudi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, dok policija i dalje traga za Hayat Boumeddiene, koja se sumnjiči za umješanost u jučerašnji napad na košer prodavnicu u Parizu. 

Policija je danas evakuirala jedan hotel u Disneylandu, tražeći 26-godišnju Boumedienne, ali ishod potrage nije poznat.

U nedjelju će se održati veliki protestni marš u Parizu na kojem će se okupiti svjetski lideri. Pozivu francuskog predsjednika Francoisa Hollanda da učestvuju u velikoj antiterorističkoj protestnoj šetnji odazvali su se najviši zvaničnici Evropske unije i lideri evropskih zemalja.

U napadima u protekla tri dana 20 osoba, uključujući tri napadača, izgubilo je život u tri dana nasilja koje je počelo napadom na magazin Charlie Hebdo u srijedu, a završilo u petak opsadom štamparije u gradiću Dammartin-en-Goele u koju su se zatvorila braća Cherif i Said Kouachi i uzimanjem talaca u prodavnici u Parizu.

Dvanaest osoba ubijeno je u napadu na Charlie Hebdo, policajka je izgubila život u napadu u četvrtak, a četvero talaca u talačkoj krizi u košer prodavnici u petak. 

Jemenski ogranak Al-Kaide preuzeo je odgovornost za napad na satirični magazin, nazvavši to opreacijom kojom žele naučiti Francuze granicama slobode govora.

Abu Hareth al-Nezari, vioskopozicionirani član Al-Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP), preuzeo je odgovornost u audio-snimku objavljenom na internetu kasno navečer u petak.

„Neki Francuzi nisu bili pristojini sa poslanicima i to je bio razlog zašto je nekoliko vjernika, koji vole Allaha i njegove poslanike i vole mučeništvo, otišlo kod njih da ih nauči kako da se ponašaju i kako da budu pristoji prema poslanicima i da ih nauče da sloboda govora ima granice“, kazao je al-Nezari u snimku.

Tužilac: Ispitano više od 100 osoba

Ured glavnog tužitelja u Parizu upozorio je kako nije korektno to što su mediji objavili identitet braće Kouachi, Cherifa i Saida, koji su izveli napad na Charlie Hebdo.

Glavni tužitelj Francois Molins potvrdio je i kako su taoci u košer prodavaonici ubijeni prije akcije policije.

Govoreći o napadima na Charlie Hebdo, Montrouge i supermarket, potvrdio je kako je 16 osoba privedeno u vezi ta tri događaja, a među njima se nalazi i supruga Cherifa Kouachija.

Molins navodi da je do sada ispitano više od 100 osoba, te ukazuje kako su braća Kouachi i Coulibaly bili jako bliski prijatelji.

“Bilo je pogrešno što su mediji objavili informacije o braći Kouachi”, poručio je Molins.

Prema njegovim riječima, braća Kouachi u zgradi štamparije nikoga nisu držali za taoca jer osoba koju su mediji prikazali kao taoca se sakrila da je ne vide napadači.

Molins je potvrdio i kako su taoci koji su stradali u napadu na košer prodavaonicu poginuli u trenutku kada je napadač ušao u radnju, a ne kada je policija pokušala da ih spase.

Ukupno 15 talaca je kasnije oslobođeno, prenose agencije.

Također je upozorio da Francuska neće uživati sigurnost ukoliko ne prestane sa onim što je on nazvao „ratom“ protiv islama.

Boravak u Jemenu

Jedan od napadača na Charlie Hebdo, Said Kouachi, tvrdio je da ga je trenirala i finansirala Al-Kaida u Jemenu. Također, u telefonskom pozivu televiziji BFMTV, njegov brat Cherif Kouachi, kazao je da ga je u Francusku poslala i da ga finansira Al-Kaida u Jemenu.

“Mene, Cherifa Kouachija, poslala je Al-Kaida iz Jemena. Bio sam ondje i finansirao me je Anwar al Awlaki”, kazao je u pozivu iz zgrade u kojoj je zajedno s bratom bio zatvoren, neposredno prije nego li su se elitne policijske snage obračunale s napadačima.

Obavještajni zvaničnici iz Jemena potvrdili su Al Jazeeri da je Said zaista bio u toj zemlji 2011, borio se za Al-Kaidu da bi nakon toga bio deportiran.

Al Awlaki, koji je regrutirao dobrovoljce za Al-Kaidu, ubijen je 2011. u napadu bespilotnom letjelicom.

Ako se potvrdi odgovornost AQAP-a, to bi bio prvi put da je ovaj ogranak izvršio napad na Zapadu, nakon najmanje dva ranija pokušaja koja su bila neuspješna. Ova grupa se smatra najaktivnijim i najopasnijim ogrankom Al-Kaide.

Reporter Al Jazeere Omar Al Saleh izvjestio je iz jemenskog glavnog grada Sane da je AQAP ranije pokušao da privuče pristalice sa Zapada te je čak pokrenuo magazin na internetu. Također je pozvao pojedince, nazvavši ih „usamljenim vukovima“, da napade izvrše nezavisno, javio je Al Saleh.

Napadi i talačke krize

Said (32) i njegov 34-godišnji brat Cherif Kouachi ubijeni su u mjestu sjeveroistočno od Pariza u petak, dok je napadač koji je uzeo nekoliko talaca u prodavnici u istočnom Parizu također upucan.

Najmanje četvoro talaca koji su držani u košer prodavnici u Porte De Vincennesu također su ubijeni kada je policija upala u to mjesto.

Francuska policija još traga za Hayat Boumeddiene, koja se sumnjiči za umješanost u napad na ovu prodavnicu i ubistvo policajke.

Policija je saopštila da je Boumeddiene, koju su opisali kao „naouržanu i opasnu“, bila djevojka Amedyja Coulibalyja koji je držao taoce u prodavnici.

Policija je također navela da je Coulibaly povezan sa jednim od braće Kouachi, a postoje izvještaji da ga je Boumeddiene zvala više od 500 puta.

Francuski predsjednik Francois Hollande imao je hitni sastanak sa ministrima rano u subotu dok se postavlja pitanje kako su trojica muškaraca, braća Kouachi i Coulibaly, izmakli sigurnosnoj mreži, nakon što se ispostavilo da su obavještajne službe već znale za njih.

Cherif je već bio osuđen 2008. zbog toga što je bio dio mreže koja je slala borce u Irak.

Izvor: Al Jazeera i agencije