Na Sinaju ubijeno 27 pobunjenika

Zračni napad su bili usmjereni na sela Abu Lfeita i Al-Touma te na farme u blizini glavnog grada provincije Arish (AP)

Najmanje 27 pobunjenika ubijeno je u zračnim udarima egipatske vojske rano u petak ujutro na Sinajskom poluotoku, u jednoj od najvećih sigurnosnih operacija u ovoj regiji u posljednjih nekoliko mjeseci, rekli su sigurnosni izvori.

Agencija Anadolija navodi kako je u napadu ranjeno 15 boraca.

Helikopteri tipa “Apache” gađali su pripadnike grupe Sinajska provincija, poznate i kao Ansar Beit al-Maqdis, koja sarađuje s grupom Islamska država Irak i Levant, organizacijom koja je zauzela velike teritorije u Iraku i Siriji.

Odgovorni za napade

Zračni napadi, koji su izvedeni rano u petak, bili su usmjereni na sela Abu Lfeita i Al-Touma, kao i na farme u blizini glavnog grada provincije Arish, kazao je neimenovani sigurnosni izvor agencije Anadolija.

Dodao je kako je u jednom od napada pogođeno vozilo koje je nosilo “teško naoružanje i uređaj za lansiranje protivzračnih projektila”.

Sinajska provincija bori se za obaranje Vlade u Kairu, a preuzela je odgovornost za koordinirane napade u kojima je ubijeno više od 30 pripadnika snaga sigurnosti krajem januara.

Poslije tog krvoprolića, predsjednik Abdel Fattah al-Sisi poručio je Egipćanima da se država suočava s dugom i teškom borbom protiv pobunejnika.

Izvor: Agencije