Na Tajlandu uhapšen suosnivač Pirate Baya

Za Neijom je od ranije objavljen međunarodni nalog za hapšenje (AFP)

Suosnivač švedske internetske stranice za razmjenjivanje podataka Pirate Bay uhapšen je na Tajlandu, saopćila je policija, nakon što je pokušao da uđe u zemlju iz susjednog Laosa.

Hans Fredrik Lennart Neij, koji je poznat u hakerskoj zajednici po imenu “TiAMO”, priveden je na kontrolnom punktu u sjeveroistočnom gradu Nong Khai.

Policija navodi da je Neij živio u Laosu od 2012. godine, prenosi Srna.

Šveđanin je putovao u Tajland skoro 30 puta od 2012. godine i ima kuću na otoku Phuket. Za njim je ranije objavljen međunarodni nalog za hapšenje.

Najveća razmjena

Neij i Gottfrid Svartholm Warg osnovali su Pirate Bay 2003. godine. Internetska stranica je u međuvremenu postala najveća lokacija na internetu za razmjenjivanje podatka uz pomoć tehnologije za direktno povezivanje računara.

Neij i ostali osnivači osuđeni su na zatvorsku kaznu i multimilionsku dolarsku kaznu 2009. godine zbog kršenja autorskih prava u vezi sa aktivnostima Pirate Baya.

Varg, poznat po hakerskom imenu “Anakata”, osuđen je prošle sedmice na tri i po godine zatvora jer je proglašen krivim za hakerski upad u informacioni sistem provajdera CSC u Danskoj, kao i za neovlašteno pristupanje danskom civilnom arhivskom sistemu i policijskom registru.

Izvor: Agencije