Na turskim univerzitetima ukida se studij francuskog jezika

Recep Tayyip Erdogan: Niko neće moći zaustaviti snažnu i veliku Tursku (EPA)

Turski univerziteti neće više primati nove studente na odsjek za francuski jezik, odlučilo je tursko Visoko obrazovno tijelo, što je posljednji čin zategnutih veza između Turske i Francuske.

Odluka je došla kao odgovor na manifest koji su potpisali ugledni francuski ljudi, koji su pozivali na uklanjanje određenih pasusa iz Kur'ana.

To je i mjera reciprociteta zbog “nedostatka katedri za turski jezik u evropskim zemljama”, rekao je jedan turski zvaničnik Al Jazeeri.

“Osuđujemo kontroverzne izjave o Kur'anu koje dolaze iz Francuske. Više obrazovno vijeće, koje je autonomna institucija, donijelo je ovu odluku kao odgovor na te izjave”, kazao je Emrullah Isler, predsjednik Nacionalnog komiteta za obrazovanje, kulturu, mlade i sport u turskom Parlamentu.

‘Studenti neće trpjeti posljedice’

Isler je dodao da univerziteti u Francuskoj nemaju dovoljno katedri za učenje turskog jezika i da postoji disbalans između dvije zemlje po tom pitanju.

“Osim toga, postoji previše katedri na kojima se uči francuski jezik na turskim unverzitetima”, rekao je on Al Jazeeri.

Dodao je da je Više obrazovno vijeće donijelo odluku na takav način da trenutni studenti neće trpjeti nikakve posljedice zbog uvedenih mjera.

“Postojeće katedre s upisanim studentima nastavit će podučavati francuski kako su to radili i dosad, ali neće primati nove”, kazao je isler.

Turski zvaničnici ljutito su reagirali na francuski manifest kojim su se islamski autoriteti pozvali da izbace određene dijelove iz Kur'ana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čak je povezao potpisnike teksta sa članovima grupe Islamska država Irak i Levant.

Otvoreno pismo, objavljeno 22. aprila u francuskim novinama Le Parisien, koje je potpisalo približno 300 uglednih Francuza, kaže da određeni ajeti u Kur'anu pozivaju na “ubijanje i kažnjavanje Jevreja, kršćana i nevjernika” i u njemu se poziva da se uklone iz Knjige, s argumentacijom kako su “zastarjeli”.

Erdogan: ‘Mi znamo ko ste vi’

Prva rekacija turske Vlade došla je početkom maja, prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora, najavljenih za 24. juni, uprkos činjenici da je pismo objavljeno prošlog mjeseca.

Među potpisnicima pisma su bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, bivši premijer Manuel Valls, nekoliko bivših ministara, poslanici Narodne skupštine i druge ugledne javne ličnosti.

“Ko ste vi da napadate naše svete tekstove? Mi znamo ko ste vi. Vi se ni u čemu ne razlikujete od ISIL-a”, rekao je Erdogan u govoru koji je u utorak održao u Ankari.

“Jesu li oni ikad pročitali svoje knjige, Bibliju ili Toru?”, postavio je pitanje Erdogan, refereirajući se na kršćanske i jevrejske svete knjige, dodajući: “Da su ih pročitali, vjerovatno bi poželjeli zabraniti i Bibliju.”

Izvor: Al Jazeera