Na vježbi na Aljasci više od 6.000 vojnika

Donald Trump je priznao da će oprosti bili kontroverzni, no rekao je da su opravdani (AP)

Velika vojna vježba Oružanih snaga SAD-a, koja uključuje više od 6.000 vojnika, traje od 1. do 12. maja pod nazivom “Northern Edge”.

Operacija će pokriti niz mogućih scenarija, uključujući i nepredviđene vanredne situacije na Pacifiku.

Uz američke, u vježbi učestvuju i inozemne vojne snage, saopćio je Marinski korpus SAD-a, prenosi Defender.

“Vježbe kao što je ‘Northern Edge’ omogućuju nam da radimo zajedno, razgovaramo zajedno i borimo se zajedno i to je važno. Nijedna grana to ne može učiniti sama”, izjavio je američki marinski pukovnik Stephen D. Driskill, načelnik štaba Združene elektromagnetne pripravnosti za naprednu borbu pri američkoj Strateškoj komandi.

Obuka svjetske klase

U vježbi učestvuje gotovo 200 aviona, uključujući F-35 Lightning II, F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon i različiti avioni za podršku.

Osim veličine vježbe, teren predstavlja vlastite izazove.

On obuhvata više od 2.500 kvadratnih kilometara planinske teritorije i 42.000 kvadratnih milja Aljaskog zaliva u Združenom kompleksu Pacifik-Aljaska.

“Aljaska pruža velike mogućnosti za obuku zbog poligona koji su ovdje. Dobijamo obuku svjetske klase, koju ne možemo dobiti nigdje drugdje u Sjedinjenim Američkim Državama. Broj poligona i vježbališta i prostora te podrška koju ovdje imamo zajedno pružaju najbolju mogućnost obuke za borbu u kojoj se možemo naći u bilo kojem okruženju širom svijeta”, rekao je Driskill.

Izvor: Agencije