Načelnik uhapšen zbog krađe iz sefa MUP-a

Hrvatska policija razriješila je slučaj pljačke sjedišta kriminalističke policije u Zagrebu početkom mjeseca, iz kojeg je ukradeno dva kilograma zlata i 280.000 eura.

Za krađu zlata i novca iz policijskog sefa u sjedištu kriminalističke policije u Zagrebu osumnjičen je nedavno smijenjeni načelnik zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem su uredu nalazio okradeni sef.

Dolačkog policija tereti da je uzeo i zadržao dva kilograma zlata i 280.000 eura privremeno oduzete tijekom kriminalističkih istraživanja i potom to lažno prikazao kao provalu, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama navodeći samo dob osumnjičenika.

Dolačkom je jutros pretražena kuća, te je predan pritvorskom nadzorniku.

Zbog zloporabe položaja i ovlasti protiv njega će biti podnesena i kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Policija navodi da su Dolačkom bili dostupni ti predmeti i da je njihovim uzimanjem i zadržavanjem sebi pribavio “znatnu imovinsku korist”.

Smjene u policiji

Zbog krađe iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika. Dolački je tom prilikom udaljen s dužnosti.

Nakon krađe dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije, pokrenuta je akcija razbijanja međunarodnog lanca pranja novca. Pokazalo je da su novac i zlato pohranjeni u policijskom sefu pripadali dvojici osumnjičenih pripadnika krijumčarskog lanca.

O cijelom događaju oglasio se i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, rekavši da se hrvatska policija razrješenjem ovog slučaja potvrdila kao “jedna od najučinkovitijih u Europi”.

Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić javlja kako ministar Orepić nije htio potvrditi da je uhićen Dolački, nego je samo rekao da je riječ o policijskom službeniku. Osim toga, dodao je, jedini uhićeni i za sada jedini osumnjičeni lišen je slobode jutros u šest sati.

Izvor: Al Jazeera i agencije