Načelniku za novi mandat potreban samo njegov glas

Kako da netko drugi zaokruži moje ime, ako ne vjerujem sâm sebi i ne glasam za sebe, kaže Mladen Kešer (Al Jazeera)

Za razliku od velikih hrvatskih gradova, gdje su reklamne prostore uz ceste zauzeli portreti kandidata na lokalnih izborima, njihove poruke i obećanja, u selima podno Kalnika, planine na sjeveru Hrvatske, nema predizbornih plakata. Zapravo nisu ni potrebni, jer se na izborima za načelnika Općine Kalnik kandidira samo jedan čovjek – dosadašnji općinski čelnik Mladen Kešer. Istodobno, listi kandidata za općinske vijećnike, koju Kešer osobno predvodi, suprotstavljene su dvije liste koje baš i ne bi željele pobijediti.

Primjera poput Kešerovog u Hrvatskoj ima još, pa će i njemu i svakome od kandidata u ukupno 47 općina i gradova u kojima je samo po jedan kandidat za načelnika odnosno gradonačelnika biti dovoljno da glasaju sami za sebe. Ili, ako to ne učine, da za njih glasa netko iz obitelji, kum, prijatelj, susjed, bilo tko. Dakle, samo je jedan glas dovoljan za izbornu pobjedu.

Već na ulasku u selo Kalnik, sjedište istoimene općine smješteno ispod istoimene planine koja čini prirodnu granicu hrvatske Podravine, Zagorja i Prigorja, uz upute kako do općinske zgrade seljani odgovaraju pitanjem: „A vi to zbog izbora? Nema se tu što pisati i pričati kad je jedan kandidat“. Kad ih upitate za koga će glasati kad im je ponuđen samo jedan kandidat, odgovaraju zagonetnim osmijehom.

Prekrižit će listić sa Kešerovim imenom

Od ovogodišnje utrke za načelnicu Općine Kalnik odustala je i Olinka Gjigaš, nesuđena kandidatkinja Mreže nezavisnih lista. „Jednostavno nisam htjela nešto takvo sebi priuštiti, jer dosadašnja borba nije dala rezultata“, kaže.

Priča kako sve prijave – za narušavanje okoliša ili sumnje u financijske malverzacije – nisu urodile plodom, jer nitko nije reagirao ili su „istražitelji rekli da ne vide nikakve kriminalne namjere“.

I ona, ali i Božidar Kovačić, i Stjepan Slavečki namjeravaju na poseban način demonstrirati svoje neslaganje s politikom koju vodi i projektima koje planira dosadašnji, odnosno budući načelnik.

„Izaći ću na izbore, ali ću prekrižiti listić na kojem je ime Mladena Kešera. Smatram da je to jedini način da se pokaže nezadovoljstvo“, najavljuje Gjigaš.

„Nije to nikad bilo do sada da imamo samo jednoga kandidata za načelnika. A što se s drugima? Pitajte njih. Bar bi nam bilo zabavno nagađati u ponedjeljak tko je za koga glasao“, odgovara Kalničanin, ne predstavljajući se. Dok čita novine za šankom, samo kaže da se „u politiku ne bi štel mešati“.

„Načelnik će više reći, a i opozicija može objasniti zašto ne idu na izbore. Nemojte nas to pitati“, zaključuje kratku priču i okreće novu stranicu u novinama.

‘Da, glasat ću za sebe’

A načelnik Mladen Kešer, koji na izbore izlazi kao kandidat koalicije Socijaldemokratske partije, Hrvatske narodne stranke, Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske stranke umirovljenika, ima toga puno za reći. Prije svega, koje će ime u nedjelju zaokružiti, odnosno hoće li glasati za sebe i time ostvariti pobjedu.

„Da, glasat ću za sebe. Kako da očekujem da će netko drugi zaokružiti moje ime, ako ne vjerujem sâm sebi i ne glasam za sebe“, odgovara.

Žao mu je, priznaje, što nema protukandidata, no primjećuje da su „konkurentske političke stranke očito shvatile da nemaju adekvatnog čovjeka kojeg bi mu mogli suprotstaviti“. Čak misli da je izostanak suparnika „prilično neozbiljan“ potez političkih protivnika.

Ostaci utvrde na Kalniku jedan su od turističkih potencijala kalničke općine

Posljednje četiri godine načelnik je općine koja, osim Kalnika kao sjedišta, obuhvaća još sedam sela čiji se stanovnici uglavnom bave ratarstvom, stočarstvom, peradarstvom, vinogradarstvom i voćarstvom. Hvali se kako se puno napravilo, ali i kako još više planira, pa pokazuje projekte koji izgledaju vrlo futuristički i kojima podnožje Kalnika namjerava potpuno preobraziti (među tim projektima su zdravstveni i rehabilitacijski centri, hotelski kapaciteti, bazeni, nogometni kamp…).

„Načelnikovi projekti su megalomanski i ne bi ih mogao realizirati ni Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba. Sve su to, svi ti njegovi crteži, zapravo snovi koji jako puno koštaju. To su milijunski projekti, a izvorni prihodi proračuna su u vrh glave milijun kuna (135.000 eura). I sve što je obećavao u četiri godine, nije ispunio“, komentira Božidar Kovačić, nositelj Mreže nezavisnih lista za Općinsko vijeće Kalnika i Kešerov prethodnik na dužnosti načelnika u dva mandata.

Nabrajajući sve što načelnik nije uradio, a obećao je, navodi povezivanje s obližnjom autocestom koja spaja Zagreb i Varaždin, povratak poštanskog ureda, infrastrukturne projekte. Tvrdi i da je „općina prilično zadužena i da ima puno dugovanja, što vidljivih, a još više nevidljivih“.

Općina Kalnik smještena je ispod istoimene planine na sjeveru Hrvatske

„Uz ono što znamo, još je puno skrivenih dugova i nitko se s tim neće uhvatiti u koštac. Zato nitko nije ponudio protukandidata“, konstatira Kovačić.

Ne zna ima li minusa u budžetu

Na kritike opozicije po kojima je općina veliki gubitaš, a dugovi veliki, Kešer odgovara kako općinske vlasti „najnormalnije funkcioniraju“. Na postavljeno pitanje li je proračun doista u minusu, Kešer kratko odgovara: „Ne znam“.

„Kad bih radio s novcem koji dođe u proračun (a ovogodišnji je dosegnuo 2,5 milijuna eura), ne bih imao ništa i bio bih najlošiji načelnik u povijesti Hrvatske. Osmislio sam projekte, tražim dostupne fondove i izvore da to financiraju te pokušavam stvoriti uvjete za život svih. Smatram sebe poduzetnim načelnikom, jer sam iskustvo stjecao na svojim i poslovima obitelji. Ako nemaš poduzetnog duga, općina će stagnirati“, kaže Kešer.

No, njegovi protivnici tvrde da „općina propada, a mladi sve više odlaze“. Konstatiraju i kako je u kalničkim selima nekih 1.200 stanovnika, dok ih je prije 10 godina bilo 200-ak više. I za osnovnu školu kažu da broji samo 67 učenika.

Ljepote Kalnika su kao i ljepote Hrvatske – neiskorištene, tvrdi Stjepan Slavečki

„Gospodarstvo je pokretač razvoja svakoga kraja, pa tako i kalničkog. Ako toga nema, a ovdje ga doista nema, sve manje se vidi smisao bilo kakve borbe. I boriti se s vjetrenjačama dojadi jednog dana“, priznaje Stjepan Slavečki, koji posljednjih 30-ak godina upravlja privatnom metaloprerađivačkom tvrtkom.

Po njemu, „ljepote Kalnika su kao i ljepote Hrvatske – sve ono što Hrvatska ima prepoznato je u svijetu, ali nije iskorišteno na domaćem terenu“. „Tako je i s Kalnikom, jer se pametnim gospodarenjem puno može dobiti. Ovdje toga nema“, primjećuje.

Ne žele učestvovati u potonuću

Razmišljala je kalnička opozicija, podsjeća Božidar Kovačić, uopće ne izaći na izbore jer su htjeli „prepustiti načelniku da preuzme svu odgovornost“, no od toga su odustali.

„Izgledno je da ćemo u opoziciju, a i to je bolje nego imati većinu u Vijeću i stalno se konfrontirati s načelnikom iz druge političke opcije. Jasno je da općina sve više tone, ali mi ne želimo sudjelovati u tom potonuću“, navodi Kovačić.

Iako ne dolazi iz politike, nego poduzetništva, opozicija ga je na prošlogodišnim izvanrednim izborima pokušavala nagovoriti da uđe u utrku za načelnika. Odustao je, kaže, jer „nije želio riskirati i izgubiti poštovanje koje ima kod ljudi“.

„Ako izađem na izbore i dobijem, što mogu napraviti? Ne bi mi ni dva mandata bila dovoljna da počistim ono što je ostalo iza prethodnika“, dodaje.

Od društvenih pravio bi staračke domove

„I zamislite što on planira – društvene domove po selima pretvoriti u domove za starije i nemoćne. Ti su objekti toliko dotrajali da ne mogu nositi ni sami sebe, a ne još dvije etaže“, nastavlja priču Slavečki.

Dok govori o iskustvima obližnjih gradova Križevaca i Koprivnice, Kovačić govori kako je i tim sredinama vrlo teško realizirati takvu investiciju, a kamoli staračke domove popuniti. Po njemu, „u kalničkoj općini bi bilo dobro kad bi i jedan dom napravili, a ne sedam“.

Općina Kalnik ima puno dugova – što vidljivih, a još više nevidljivih, tvrdi Božidar Kovačić

„Iako to njima smiješno zvuči, domovi za stare i nemoćne s 200-ak ležajeva bili bi motor razvoja naše općine. Sve društvene domove bismo preprojektirali, o starima bi brinuli mladi, otvorili bismo najmanje 50 radnih mjesta što je 50 obitelji koje bi ovdje ostalo živjeti. Samo u Koprivničko-križevačkoj županiji kojoj pripadamo ima 2.400 zahtjeva za smještaj u dom“, odgovara im Kešer.

Ima viziju, kaže, kako doći do novca za projekte koje planira realizirati, a među izvorima su i fondovi Europske unije. Za općinu koju će voditi i iduće četiri godine misli da je primjer kako upravljati malim sredinama „i iz negativnog izvući pozitivno“.

„Smatram da sam nerealan za svijet koji živi oko mene na Kalniku. Razmišljam o budućnosti, a do svojih ideja nisam došao bezveze. Sve su to investicije koje možemo realizirati, jer političari moraju gospodariti prostorom koji će biti koristan ljudima“, zaključuje Kešer.

Dosadašnji načelnik će u ponedjeljak, dan nakon izbora, na dužnost koju je obnašao u protekle četiri i koje će obnašati iduće četiri godine. Iste te četiri godine, opozicija će tražiti način kako da se njegov ostanak na vlasti ne produlji na još koji mandat.

Izvor: Al Jazeera