Nacionalizam, rasizam i huligani na tribinama u finalu Nogometnog kupa BiH

Delegat utakmice u izvještaju ističe da su navijači Širokog Brijega bili 'korektni, uz fer i sportsko navijanje' (Anadolija)

Finale nogometnog kupa svake države svečani je čin, ali izgleda da to jedino nije slučaj u Bosni i Hercegovini, što potvrđuju događaji tokom i nakon revanš-utakmice finala Kupa Bosne i Hercegovine odigrane u srijedu navečer u Širokom Brijegu, saopćeno je iz Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

“Veliko finale između Nogometnog kluba Široki Brijeg i Fudbalskog kluba Sarajevo, koje je trebalo biti istinski praznik nogometa, pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i huliganizma te ponižavajući odnos prema državnoj himni nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim”, piše u saopćenju Saveza.

Navodi se da Nogometni / Fudbalski savez ne može i neće biti nijem i slijep na parole “Za dom spremni”, “Ubij baliju” i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom.

Bit će proveden postupak

Iz Saveza napominju da su korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostujuće ekipe i zvanica prije utakmice potpuno ostali u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja navijača Širokog Brijega.

Nadležni organi Saveza, kako se navodi, provest će propisani postupak i poduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, slijedeći egzaktan primjer koji su disciplinski organi Svjetske nogometne asocijacije proveli za slične situacije i događaje neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama.

Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine “nastavit će odlučnu borbu za izgradnju ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometna dešavanja, pa tako i za naredna finala Kupa Bosne i Hercegovine”, ističe se u saopćenju.

Za delegata ‘sve korektno i fer’

Delegat utakmice Ivica Galić u svom službenom izvještaju ističe da su navijači Širokog Brijega bili “nadasve korektni, uz fer i sportsko navijanje tokom čitave utakmice”, prenosi sarajevski portal Klix.

“Organizacija utakmice u skladu s Propozicijama BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine. Domaćin osigurao sve uvjete za sigurno odigravanje utakmice. Teren vidno obilježen i pripremljen za igru. Radni sastanak održan na vrijeme, uz prisutnost svih službenih osoba i službi. Ovjereni spiskovi igrača (naglašeni igrači do 21 godine i stranci), sportske legitimacije i licence službenih osoba dostavljene na vrijeme. Pregledom istih nije bilo primjedbi. Prije početka utakmice izvršena identifikacija igrača i nije bilo primjedbi. Incidenata nije bilo. Utakmici ispred Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine prisutna osoba za sigurnost gospodin Pušić Željko iz Mostara. Utakmica počela u zakazano vrijeme, uz minut šutnje za nastradale osobe u zrakoplovnoj nesreći u Mostaru. Utakmicu prenosila TV Arena. Doček gostiju i službenih osoba veoma korektan i prijateljski”, navodi se u Galićevom izvještaju.

Izvor: Agencije