Nacrt budžeta institucija BiH 475 miliona eura

Vijeće ministara je utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (Fena)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u srijedu jednoglasno usvojilo dokument Okvirni budžeta Bosne i Hercegovine za period 2018-20. u iznosu od 950 miliona konvertabilnih maraka (oko 475 miliona eura).

“Jednoglasno smo usvojili ažurirani Program javnih investicija Bosne i Hercegovine za period 2018-20.”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić konferenciji za novinare nakon sjednice u Sarajevu.

Po njegovim riječima, usvojeni dokumenti su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje “današnjeg najvažnijeg dokumenta”, koji je Vijeće ministara jednoglasno prihvatilo, a to je budžet institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

“Budžet iznosi 950 miliona KM [oko 475 miliona eura]”, kazao je Zvizdić.

Zahtjev od 650 miliona eura

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je izjavio da će, za razliku od nekih koji su prognozirali da Bosna i Hercegovina neće imati budžet, on biti usvojen do kraja godine.

“Tako ćemo u iduću godinu ući bez odluke o privremenom financiranju. Sama činjenica da je proračun usvojen jednoglasno pokazuje svijest svih proračunskih korisnika i ministara da se moraju financijski disciplinirati, smanjiti apetite, jer ukupan proračunski zahtjev je bio malo manje od milijardu i 300 miliona KM [oko 650 miliona eura]”, poručio je Bavanda.

Vijeće ministara je utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

Izvor: Agencije