Nacrt zakona o oružanim snagama Kosova krajem aprila

Zamjenik ministra je rekao da je Vlada Kosova posvjećena primjeni svog zakonodavnog plana (EPA)

Uprkos pozivima međunarodnih partnera da su potrebne ustavne promene, Vlada Kosova planira da podnese nacrt zakona o prelasku Kosovskih snaga bezbednosti u kosovske oružane snage do kraja aprila.

Zamenik ministra bezbednosnih snaga Kosova Burim Ramadani rekao je da je Vlada posvećena primeni svog zakonodavnog plana, ali u isto vreme i jačanju saradnje sa međunarodnim partnerima, piše Koha, a prenosi Unmik u svom pres klipingu.

Ramadani nije, međutim, precizirao da li je Vlada odlučila da odustane od napora za promenu mandata bezbednosnim snagama kroz ustavne promene, jer je Srpska lista odbila da podrži inicijativu.

SAD: Neophodna promjena Ustava

Pomoćnik američkog državnog sekretara Wess Mitchell je, prilikom posete Beogradu i Prištini u martu ove godine, rekao da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću, ocenivši da to “ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima”.

“Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabrani Kosovu da razvija takve strukture”, kazao je Mitchell posle susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodajući da je za to neophodna i promena ustava, te da SAD blisko sarađuju sa vlastima Kosova oko toga.

Sa druge strane, zvanični Beograd snažno se protivi ideji formiranja oružanih snaga Kosova.

Izvor: Agencije