Nada Đurevska – otišla je tiho kako je i živjela

U 40 godina glumačke karijere Đurevska je ostvarila zapažene uloge i dobila brojne nagrade (Narodno pozorište Sarajevo)

“Napustila nas je istaknuta i neprevaziđena pozorišna i filmska glumica Nada Đurevska, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sarajevo”, objavila je ta umjetnička kuća nakon vijesti o smrti jedne od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica.

Đurevska je preminula u 65. godini nakon višemjesečne borbe s teškom bolešću.

“Članovi Drame, umjetnici i svi uposlenici Narodnog pozorišta sa dubokim žaljenjem primili su tužnu vijest da je naša umjetnica Nada Đurevska otišla na vječno počivalište.

Nada Đurevska ostat će upamćena kao velika pozorišna glumica, diva i duša pozorišne scene, filmskog platna i nesebično dobar čovjek”, objavilo je Narodno pozorište.

Podsjećajući na 40 godina njezina umjetničkog djelovanja, naveli su i neizbrisive umjetničke kreacije i izvedbe Đurevske u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend

Dobitnica brojnih nagrada

Igrala je na svim scenama u Bosni i Hercegovini, a dobitnica je mnogih nagrada, između ostalih, i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.

Predstavom Višnjik Narodnog pozorišta Sarajevo 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

Dobitnica je Zlatne arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrade SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Tri sestre), Hasanaginica (Hasanaginica), Filomena (Učene žene), Nađa (Roman o Londonu).

Đurevska je i dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2014. godine.

Nakon uručenja nagrade izjavila je da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada.

“Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice”, kazala je tada Đurevska.

“Otišla je tiho kako je i živjela”, napisali su u posljednjoj poruci Nadine kolege iz Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Izvor: Agencije