Nadal juri deseti, a Wawrinka drugi Roland Garros

Dominic Thiem, Rafael Nadal, Tenis, Roland Garros
Nadal je u polufinalu nadigrao 23-godišnjeg Austrijanca Dominica Thiema (AP)

Rafael Nadal i Stan Wawrinka borit će se za naslov pobjednika ovogodišnjeg Roland Garrosa, nakon što je Španjolac nadigrao 23-godišnjeg Austrijanca Dominica Thiema u polufinalu 6:3, 6:4, 6:0, a Švicarac u maratonskih pet setova svladao prvog igrača svijeta Andyja Murrayja 6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1

Nadal je protiv Austrijanca, koji ga je prije dva tjedna pobijedio na rimskom Mastersu, pokazao znakove nervoze i izgubio servis u prvom gemu.

No, kad se pribrao, devetorostruki pariški pobjednik je polufinalni dvoboj pretvorio u jednosmjernu ulicu koja ga je vodila prema desetom finalu, prenosi Hina.

Wawrinka je, pak, uzvratio Murrayju za prošlogodišnji poraz u polufinalu pariškog Grand Slam turnira te postao najstariji finalist Roland Garrosa od 1973. godine, kada je Nikola Pilić, tada kao 33-godišnjak, poražen u meču za naslov od Rumunja Iliea Nastasea.

Wawrinka je prije dvije godine osvojio pariški naslov pobijedivši u finalu Novaka Đokovića.

To mu je bio drugi Grand Slam trofej, nakon što je prvi osvojio 2014. godine na Australian Openu, gdje je u finalu bio bolji od Španjolca Rafaela Nadala.

U nedjeljno finale Nadal će protiv Wawrinke donijeti prednost u međusobnim dvobojima 15:3, a 5:1 u mečevima na zemljanoj podlozi.

Nadalovih savršenih 9:0

Jedan od tih mečeva odigrali su u četvrtfinalu Roland Garrosa 2013. godine, kad je Švicarac ulovio svega šest gemova.

Jedina statistička prednost koju Wawrinka ima u odnosu na Nadala odnosi se na dvoboje za naslov na Grand Slam turnirima – Švicarac je slavio u njihovom finalnom obračunu 2015. na Australian Openu i u dosadašnja tri finala na četiri najveća turnira još ne zna za poraz.

Nadal je osvojio 14 Grand Slam trofeja iz 21 finala, ali u finalima na pariškoj zemlji ima savršenih 9:0.

Izvor: Agencije