Nadareviću i Milić nagrade za životno djelo hrvatskog glumišta

Nadarević je rođen u Banjaluci, a ove se godine navršilo 50 godina otkako je diplomirao glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (Arhiva)

Glumac Mustafa Nadarević i sopranistica Blaženka Milić ovogodišnji su dobitnici nagrade za ukupno umjetničko djelovanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare HDDU-a.

Tom prilikom su objavljena i imena nominiranih umjetnika u kategorijama drama, opereta/mjuzikl i ples, čiji će dobitnici biti poznati 24. novembra na svečanoj dodjeli u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Velikan glumišta

„Svojim ukupnim umjetničkim radom, intrigantnim režijama i duhovitim scenarijima, dubokom posvećenošću božici Taliji, pedagoškim radom i svakim svojim nastupom Mustafa Nadarević je doista potvrdio da je velikan hrvatskog glumišta, koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije obogativši kulturu Republike Hrvatske, kao i kulture susjednih zemalja“, rekla je predsjednica HDDU-a Perica Martinović.

Nadarević je rođen u bosanskohercegovačkom gradu Banja Luci, a ove se godine navršilo 50 godina otkako je diplomirao glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

„Tijekom svoje duge i plodne profesionalne umjetničke karijere odigrao je više od 80 velikih i glavnih uloga na sceni, uz brojne filmove i televizijske serije. Godine 2006. proglašen je nacionalnim prvakom Drame HNK u Zagrebu. Uz glumu je i uspješan redatelj čije su predstave uvijek bile jedne od najizvođenijih“, podsjetila je Martinović dodavši kako je Nadarević jedan od najpopularnijih filmskih i televizijskih glumaca koji iza sebe ima 40 igranih filmova i desetke TV drama i brojnih televizijskih serija.

Kao reditelj zapamćen je po dugovječnim kazališnim predstavama poput „Leta iznad kukavičjeg gnijezda“, „Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana te „Hasanaginice“ prema Milanu Ogrizoviću i drugih.

Iskrenost interpretacije

Predsjednica žirija za dramu Mirela Brekalo Popović istakla je kako je žiri za operetu i mjuzikl nagradu za ukupno umjetničko djelovanje dodijelio sopranistici i dugogodišnjoj prvakinji HNK-a u Zagrebu Blaženki Milić.

Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, „iskrenost interpretacije i umjetničko poštenje krase karijeru primadone Blaženke Cigić Milić, koja je u razgovorima često znala reći da svaku rolu koju pjeva, pjeva sa srcem“.

Poseban doprinos, dodaje se, dala je na polju duhovne i patriotske pjesme, posebno tokom rata u Hrvatskoj na koncertima mira i nade na kriznim ratom pogođenim područjima.

Milić je rođena u Mostaru gdje je počela umjetničku karijeru 1961. godine. Bila je prva učenica Odjela za solo pjevanje na mostarskoj Muzičkoj školi u razredu profesorice Milke Padovan. Solo pjevanje nastavlja u klasi profesora Lava Vrbanića na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj je 1967. diplomirala.

U 31. godini provedenoj na daskama HNK-a pjevala je najteži sopranski repertoar i ostvarila više od 50 glavnih opernih uloga, a s ansamblom Opere gostovala je širom Evrope.

Izvor: Agencije