Nađena 12. pećina s rukopisima s Mrtvog mora

Pećine s rukopisima velikim su dijelom opljačkane tokom 1950-ih (EPA)

Hebrejski univerzitet u Jerusalemu objavio je u četvrtak otkriće nove pećine u kojoj su se nalazili rukopisi s Mrtvog mora, što je jedno od “najvažnijih otkrića” vezano uz taj čuveni pisani materijal nakon njihovog otkrića prije približno 60 godina.

Ti tekstovi, koji datiraju iz perioda od 3. stoljeća p. n. e. do 1. stoljeća n. e., skup su od gotovo 1.000 pergamenata uglavnom na hebrejskom, ali i aramejskom i grčkom jeziku, među kojima su brojne knjige Starog zavjeta.

Oni predstavljaju najstarije poznate rukopise iz hebrejske Biblije.

Arheolozi su dosad utvrdili kako su rukopisi koje je pronašao beduinski pastir sjeverozapadno od Mrtvog mora između 1947. i 1956. godine, blizu arheološkog nalazišta Qumrana, pohranjeni u 11 pećina.

Mete pljačkaša

“Otkriće 12. pećine moglo bi potpuno izmijeniti naša saznanja o rukopisima s Mrtvog mora”, rekao je Oren Gutfeld, arheolog na Institutu za arheologiju Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu, odgovoran za iskopavanja.

Smještena zapadno od Qumrana, na okupiranoj Zapadnoj obali, pećina ne sadrži rukopise nego brojne dokaze o njihovom nekadašnjem prisustvu, naročito komade keramičkih posuda u koje su položeni i kožne trake kojima su smotani, istakao je arheolog.

Pećine s rukopisima velikim su dijelom opljačkane tokom 1950-ih.

Glave pijuka iz tog doba pronađenu se u pećini, što svjedoči kako je i ona doživjela istu sudbinu, piše u saopćenju Hebrejskog univerziteta.

Izvor: Agencije