Nađena tijela svih 29 žrtava lavine u Italiji

Stručnjaci procjenjuju kako je lavina nosila 120.000 tona snijega kad se sručila niz planinu i udarila u hotel brzinom od 100 kilometara na sat (AP)

Ukupan broj poginulih u hotelu u centralnoj Italiji koji je srušila lavina porastao je na 29 nakon što su italijanske spasilačke službe pronašle tijela svih osoba nestalih nakon nesreće, objavili su u četvrtak ujutro lokalni mediji.

Hotel Rigopiano prošle je sedmice gotovo u potpunosti uništila katastrofalna lavina nedugo nakon što se u tom području osjetio snažan potres jačine pet stepeni Rihtera.

Jedanaest je osoba preživjelo, uključujući četvero djece te još dvije osobe koje su se u trenutku nesreće nalazile izvan hotela.

Stručnjaci procjenjuju kako je lavina nosila 120.000 tona snijega kad se sručila niz planinu i udarila u hotel brzinom od 100 kilometara na sat.

Istraga pravosuđa

Italijansko pravosuđe pokrenulo je istragu kako bi utvrdilo da li se nesreća, koja se dogodila 18. januara u Farindoli u regiji Abruzzo, mogla izbjeći.

Lavina se pokrenula nakon niza jakih potresa u centralnom dijelu Italije i nakon tri dana gustog snijega.

Snijeg na putu spriječio je brojne goste da napuste hotel prije nego što je došlo do tragedije.

U petak su spasioci izvukli nekoliko preživjelih iz ruševina hotela koji su opisali kako su proveli stravičnih 48 sati zarobljeni u mraku i hladnoći ostataka hotela, jedući snijeg kako bi utolili žeđ.

Izvor: Agencije