Nađeno šest tijela u lavinom zatrpanom hotelu

Gradonačelnik Marco Amoriello rekao je kako je situacija, nažalost, ista kao i proteklih nekoliko dana i kako se operacije ne prekidaju, iako se obavljaju pod izuzetno teškim meteorološkim uslovima (EPA)

Spasioci su do sada pronašli tijela šest osoba koje su poginule kada se na hotel u središnjoj Italiji u srijedu obrušila snježna lavina, a za 23 osobe se i dalje traga, saopćila je vatrogasna služba.

Kako je prenio Reuters, operacija spašavanja se nastavlja.

Do sada je potvrđeno kako je tom prilikom pet osoba poginulo, dok je devet osoba, među kojima četvero djece, izvučeni živi iz tona snijega i ruševina četverospratnog hotela Rigopiano u zabačenoj dolini u regiji Abruzzo.

Gradonačelnik Marco Amoriello rekao je kako je situacija, nažalost, ista kao i proteklih nekoliko dana i kako se operacije ne prekidaju, iako se obavljaju pod izuzetno teškim meteorološkim uvjetima.

Pronađeni zbog mobitela

Neki spasioci kažu kako ne isključuju mogućnost da će pronaći još preživjelih, više od tri dana nakon nesreće.

Policija je saopćila kako je jednog preživjelog i tri nastradale osobe pronašla prateći signal njihovih mobilnih telefona.

Oko 120.000 tona zaleđenog snijega prekriva veći dio onoga što je ostalo od hotela, rekao je zvaničnik vatrogasnog tima koji operira na licu mjesta.

Lavina se pokrenula nekoliko sati nakon niza jakih potresa u toj oblasti, koja se prošle godine našla na udaru pogubnih zemljotresa i koja se hvata u koštac sa obilnim snježnim padavinama.

I jučer su na tom području zabilježeni manji potresi – pet potresa jačine približno tri stepena po Rihterovoj skali, saopćio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.

Hotel Rigopiano popularno je zimsko odredište sa četiri zvjezdice i 43 sobe. Lavina je uzrokovala urušavanje četverospratnog hotela, koji se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i pomjerila ga za 10 metara, pišu italijanski mediji.

Hoteli i skijališta

Lavina se pokrenula nakon četiri uzastopna zemljotresa u srednjoj Italiji u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje, kojim dominira 2.912 metara visoki Gran Sasso.

Područje je prepuno malih hotela i skijališta, pogotovo popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj italijanskoj obali.

Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometara od epicentra zemljotresa u Monterealeu, malom selu blizu Amatricea, naselja uništenog u razornom zemljotresu u augustu prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije