Naftna industrija Srbije kupila pumpe OMV BH

Kravčenko (u sredini): Ova akvizicija će donijeti NIS-u, prvi put, mjesto među tri najjače maloprodajne mreže na tržištu van Srbije (Mladen Jankovi? / Tanjug)

Naftna industrija Srbije (NIS) kupila je u petak mrežu od 28 benzinskih stanica kompanije OMV u Bosni i Hercegovini (OMV BH), saopćio je NIS.

Ugovor o kupovini 100 posto vlasništva kompanije OMV BH potpisali su u Beogradu predstavnici te dvije kompanije, prenosi agencija Tanjug.

Mreža OMV BH je jedna od najjačih na tržištu BiH, a njenim preuzimanjem, NIS će osigurati kanale prodaje motornih goriva euro 5 kvaliteta koji se proizvode u rafineriji u Pančevu, ističe se u saopćenju.

Kupovina OMV-ovih benzinskih stanica u BiH predstavlja korak u realizaciji strategije regionalnog razvoja NIS-a do 2012. godine, u okviru koje je kao jedan od prioriteta širenje maloprodajne mreže NIS-a u državama Balkanske regije.

„Kupovina OMV benzinskih stanica u BiH samo je jedan od koraka u pravcu realizacije strategije dugoročnog razvoja maloprodajne mreže NIS-a u regionu“, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i naglasio da će ova akvizicija donijeti NIS-u, prvi put, mjesto među tri najjače maloprodajne mreže na tržištu van Srbije.

Prioritetno tržište

Očekuje se da ugovor između NIS-a i OMV BH bude zatvoren nakon odobrenja nadležne institucije za zaštitu konkurencije, navodi se u saopćenju i dodaje da, u okviru obostranog dogovora, kompanije neće objavljivati cijenu transakcije.

U okviru regionalne strategije razvoja NIS-a, tržište BiH je identificirano kao jedno od prioritetnih za kompaniju, pored tržišta Bugarske i Rumunije.

NIS, kako se dodaje, ima sve neophodne resurse za realizaciju svojih strateških ciljeva, budući da je 1. novembra 2012. završen program rekonstrukcije i modernizacije NIS-ove rafinerije nafte u Pančevu, u okviru koje je počeo sa radom novi kompleks za hidrokeking i hidroobradu (MHC/DHT).

Ovaj prerađivački kompleks osigurat će potencijal za rast izvoza motornih goriva euro 5 kvaliteta u balkanskoj regiji.

NIS je jedna od najvećih vertikalno integriranih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, u kojoj ruska naftna kompanija Gaspromnjeft poseduje 56,15 posto akcijskog kapitala, 29,88 posto dionica je u vlasništvu države Srbije, a ostatak pripada manjinskim dioničarima.

U Srbiji posjeduje prerađivački kompleks sa dva pogona – u Pančevu i Novom Sadu, pogon za proizvodnju TNG-a u Elemiru i oko 350 benzinskih stanica širom države.

U skladu sa svojom strategijom da postane lider u okruženju, poslovanje kompanije se postepeno širi i na tržišta regije: Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku.

Izvor: Agencije