Nagli pad priliva izbjeglica na grčke otoke

Pad dolazaka mogao bi se pripisati pogoršanim vremenskim uvjetima (AP)

Naglo je pao broj dolazaka izbjeglica i migranata na grčke otoke, objavila je u četvrtak Međunarodna organizacija za migracije (IOM) o trendu koji se može pripisati pogoršanim vremenskim uvjetima, a koji utječu na pražnjenje izbjegličkih centara u zemljama takozvane balkanske rute, prenose agencije.

Samo je 155 osoba stiglo u nedjelju na otoke Kalimnos, Megisti, Lesos, Chios i Kos, objavio je IOM.

Tokom novembra prosječno je dolazilo blizu 4.500 ljudi dnevno na grčke otoke.

Pad dolazaka mogao bi se pripisati pogoršanim vremenskim uvjetima, zbog čega putovanje preko mora od Turske do Grčke u malenim čamcima postaje još opasnije.

Prema podacima kojima raspolaže IOM, najmanje se 585 osoba utopilo ove godine pokušavajući preći Egejsko more.

Pad dolazaka vidi se i u Sloveniji, gdje je trenutno u prihvatnim centrima samo 116 izbjeglica i migranata, pošto je tokom jutra 607 osoba vozom iz Dobove prebačeno u Austriju.

Pitanje ekonomskih migranata

Stanje je, međutim, i dalje napeto na granici Grčke i Makedonije, pošto su prije sedmicu dana vlasti počele propuštati samo izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Makedonija je zaustavila ulazak tzv. ekonomskim izbjeglicama, slijedeći primjer Slovenije, Hrvatske i Srbije, triju država putem kojih izbjeglički val iz Grčke odlazi do zapadne Evrope.

U Hrvatskoj je policija u srijedu registrirala 1.808 izbjeglica, što je velik pad u odnosu na dnevni prosjek od sredine septembra, kada je Hrvatska postala tranzitni pravac zato što je Mađarska zatvorila svoju granicu.

U Hrvatsku je od tada stiglo 444.000 izbjeglica i migranata, čime je u prosjeku stizalo 6.000 njih dnevno.

Izvor: Agencije