Nagodba Applea i Googlea u tužbi za urotu

Google i ostale tužene kompanije su se suočavale sa odštetom od devet milijardi dolara (EPA)

Četiri američke tehnološke kompanije, uključujući Apple i Google, pristale su na nagodbu u vezi tužbe da su se dogovorile da ne konkuriraju jedna drugoj vrbovanjem inženjera zaposlenih u njima i tako onemogućile povećanje plaća u Silikonskoj dolini.

Ta nagodba, ali bez navedenih uvjeta, najavljena je u dokumentima koje su te kompanije predale sudu u četvrtak, nekoliko sedmica prije zakazanog početka sudskog procesa, koji je privukao veliku pažnju zbog mogućih velikih odšteta, prenosi Hina.

Blizu 64.000 osoba podnijelo je 2011. godine zajedničku tužbu protiv Applea, Googlea, Intela i Adobe Systemsa, optužujućih ih da su se urotile da ne konkuriraju jedna drugoj vrbovanjem inženjera zaposlenih u njima kako bi izbjegle povećanje plaća vrhunskim inženjerima.

Rizik od odštete

Kada bi slučaj završio na sudu, Apple, Google, Intel i Adobe suočili bi se s rizikom od isplate ukupne odštete od tri milijarde dolara, koliko su tužitelji zatražili u sudskim podnescima.

No, prema zakonu protiv monopola, ta bi odšteta mogla dosegnuti čak devet milijardi dolara.

U zajedničkoj tužbi kao dokaz se navodi nekoliko e-mail poruka u kojima su pojedini čelnici tih kompanija doista dogovarali da ne konkuriraju međusobno vrbovanjem vrhunskih inženjera.

Neke od tih kompanija priznale su svojevrstan dogovor o nezapošljavanju, ali su odbile optužbe da su se urotile u namjeri da smanje plaće.

Niti jedna od te četiri kompanije nije željela komentirati ponuđenu nagodbu.

Izvor: Agencije