Nagrada ‘Saharov’ uručena jezidskim aktivisticama

Nagradu 'Saharov' svake godine dodjeljuje Evropski parlament pojedincima i organizacijama koji su dali doprinos borbi za ljudska prava (Reuters)

Nadiji Murad (23) i Lamiji Aji Bashar (19), jezidskim djevojkama koje su preživjele seksualno ropstvo kod pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i postale glasnogovornice žena koje je ISIL seksualno zlostavljao i zajednice Jezida u Iraku, u Evropskom parlamentu (EP) uručena je nagrada “Saharov” za slobodu mišljenja.

Nagradu je uručio predsjednik EP-a Martin Schulz.

“Nadija i Lamija su heroine koje su proživjele nezamislivu okrutnost. Premostile su strah i patnje i uspjele konačno naći utočište kod nas, u Evropi, i sada se nastavljaju boriti protiv nekažnjivosti i za pravdu”, rekao je Schulz.

On je prozvao demokratsku zajednicu u svijetu i rekao da se “ponekad ne usudi pružiti zaštitu ljudima”.

‘Nagrada za sve jezidske žene’

“To je sramotno i ne smije se više dozvoliti”, istakao je Schulz.

Lamija Aji Bashar zahvalila je EP-u na “dragocjenoj” nagradi, koja je, kako je istakla, “nagrada svakoj ženi i djevojčici koje je Daesh [arapski akronim za ISIL] porobio kao seksualne roblje”.

“To je nagrada za sve jezidske žene koje su žrtve Daesha i za sve koje su žrtve terorizma širom svijeta. Sve te žrtve zaslužuju ovu nagradu”, rekla je Aji Bashar.

U govoru je opisala pokolj u svom selu, zarobljavanje i prodaju žena i djevojčica kao seksualno roblje između boraca ISIL-a, a ona je sama bila prodana četiri puta.

Posljednji je put bila prodana ljekaru “Eslamu” iz Iraka, koji je mučio i silovao žene, uključujući i devetogodišnje i desetogodišnje djevojčice.

Obraćajući se EP-u, Nadija Murad rekla je da joj je “srce ispunjeno srećom zato što ste odlučili stati uz Jezide” izložene genocidu.

“I ne samo da ste stali uz jezidske žene već i uz milion žena u Siriji, Iraku i ostalim zonama sukoba”, dodala je.

Ona je rekla da je ISIL stigao u njihovo područje s ciljem da ih “zbriše” ili da prihvate islam.

‘Masovni genocid’

“Nema sumnje da je ISIL počinio masovni genocid”, rekla je Murad.

Poubijali su ljude, sistemski porobljavali žene i otimali djecu, uništili vjerske objekte i infrastrukturu, opisala je Murad.

Nagradu “Saharov” za slobodu misli svake godine dodjeljuje EP pojedincima i organizacijama koji su dali izuzetan doprinos borbi za ljudska prava i osnovne slobode u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje podrška dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

Ostali finalisti koji su prisustvovali dodjeli nagrada bili su Can Dundara, bivši glavni urednik turskih dnevnih novina Cumhuriyet, i Mustafa Džemilev, bivši predsjednik tatarskog parlamenta i vođa Krimskih Tatara.

Izvor: Agencije