Nagrađeni ‘Pečat’ na filmskim festivalima u Cannesu i Berlinu

'Pečat' prati aktuelnu i svjetski poznatu temu o migracijama i imigrantima, ali dodiruje i elemente društvene hijerarhije i ekonomskog sistema (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kratki igrani film Pečat, koji su na 10. Omladinskom Film Festivalu Sarajevo (OFF) u okviru industrijskog marketa žiriju predstavili producentica Dalia Alić i režiser Lovro Mrđen bit će predstavljen na Berlinskom i Kanskom filmskom festivalu.

Taj film nagrađen je koprodukcijskim sredstvima Omladinskog Film Festivala Sarajevo i Al Jazeere Balkans u 2018, čime je OFF postao manjinski koproducent filma i preuzeo sva distribucijska prava za teritoriju Bosne i Hercegovine.

Film će ove godine biti prikazan i u okviru programa 11. OFF-a.

Otkucavanje sata

Pečat prati aktuelnu i svjetski poznatu temu o migracijama i imigrantima, ali dodiruje i elemente društvene hijerarhije i ekonomskog sistema.

Priča govori kako sat otkucava za stranca, imigranta, koji dolazi u situaciju u kojoj se mora suočiti s hladnom i nepodnošljivom birokratijom nepoznate zemlje – Republike Hrvatske.

To zapravo naglašava univerzalni kontekst trenutne situacije u svijetu, koja je direktno dotaknuta migrantskom krizom i migrantskim valom, koji je prošao i kroz zemlje Balkana. Otac, imigrant, bez boravišne dozvole mora napustiti zemlju po sili zakona dok se bori da dokaže očinstvo nad sinom.

Izvor: Al Jazeera