Najavljen novi razgovor o Ljubljanskoj banci

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u julu će se sastati sa hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić (AP)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je da će u julu održati sastanak o Ljubljanskoj banci na kojem bi, uz njega i hrvatsku ministricu vanjskih i evropskih poslova Vesnu Pusić, prisustvovali i finansijski stručnjaci Vlada Hrvatske i Slovenije za pitanje Ljubljanske banke Zdravko Rogić i France Arhar.

Sastanak bi se održao ili u Hrvatskoj ili u Sloveniji, ubrzo nakon svečanosti 30. juna na kojoj će obilježiti ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, rekao je Erjavec u ponedjeljak novinarima nakon što se u Luksemburgu na margini zasjedanja evropskih šefova diplomacija susreo sa Vesnom Pusić.

Dodao je da će cilj sastanka, za koji se dogovorio s hrvatskom ministricom, biti usklađivanje teksta pisma kojim će se njih dvoje obratiti Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu i kolegama ministrima iz država slijednica bivše SFRJ.

Nada u rješenje problema

Slovenija želi da se rješenje za Ljubljansku banku i njene štediše izvan Slovenije nađe u okviru memoranduma o Ljubljanskoj banci koji su potpisali hrvatski premijer Zoran Milanović i bivši slovenski premijer Janez Janša, te u okviru sukcesije bivše zajedničke države.

Milanović je u subotu u Opatiji, nakon neformalnog susreta sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek odgovarajući na pitanja o sudskim postupcima protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj, rekao da memorandum dvije Vlade govori o zastoju u tim postupcima, a ne o tome da ih neće biti i da će se oni obustaviti.

“Mi u dobroj vjeri poštujemo svoje obaveze”, rekao je Milanović, izrazivši nadu ća će problem Ljubljanske banke jednom biti riješen.

Izvor: Agencije