Najavljen susret Therese May i Donalda Trumpa

"Kada sjednem sa Trumpom, mislim da će najznačajnije u vezi sa ulogom žena biti to što ću ja tamo biti kao žena premijer", izjavila je May (Reuters)

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da se neće plašiti da američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kaže da je neprihvatljivo nešto što je on izjavio, ukoliko on iznese neki neprimjereni komentar tokom njihovog susreta koji je najavljen za iduću sedmicu.

“Već sam rekla da su neki komentari koje je Donald Trump iznio u vezi sa ženama neprihvatljivi, a za neke od takvih komentara se i on sam izvinio”, rekla je May.

May će se, kako je najavljeno, u petak sastati sa Trumpom u Washingtonu, što će novom predsjedniku SAD-a biti prvi susret s nekim stranim liderom u Bijeloj kući, a britanska premijerka je najavila da će tom prilikom razgovarati o budućim trgovinskim odnosima između SAD-a i Britanije, kao i o NATO-u i izazovima kao što je borba protiv terorizma.

“Kada sjednem sa Trumpom, mislim da će najznačajnije u vezi sa ulogom žena biti to što ću ja tamo biti kao premijerka.. Ukoliko bude nečeg što budem smatrala neprihvatljivim, neću se plašiti da to kažem Donaldu Trumpu”, navela je May.

Stotine hiljada žena izašle su jučer na ulice Washingtona i stotina gradova u svijetu u znak protesta protiv Trumpa, posebno zbog njegovih komentara koje su mnogi ocijenili kao ponižavajuće po žene.

U Moskvi, ruski premijer Dmitrij Medvedev je kazao kako se Rusija ne bi trebala zavaravati da će zapadne sankcije protiv te zemlje uskoro biti ukinute.

“Očigledno je da će sve ovo dugo trajati. Ne oslanjajmo se na nečiji izbor, na nove strane lidere”, rekao je Medvedev na sastanku partije Jedinstvena Rusija, prenosi Reuters.

Erdogan: Ne uništavati Bliski istok

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ga zanima kakva će biti politika novog američkog predsjednika Donalda Trumpa u pogledu Bliskog istoka.

Turska, istakao je Erdogan, želi da se poštuje teritorijalni integritet zemalja i da se regija Bliskog istoka “ne uništava”. 

Ankaru posebno brine mogući raspad njenih ratom razorenih susjeda, Iraka i Sirije.

Prema Erdoganovim riječima, ulažu se napori da se odredi datum njegovog mogućeg sastanka sa Trumpom.

Turski predsjednik je najavio i da će situaciju na Bliskom istoku iznijeti kao temu tokom njihovog prvog susreta.

Izvor: Agencije