Najavljene vojne vježbe J. Koreje i SAD-a

Pjongjang oštro osuđuje zajedničke godišnje vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a (EPA)

Južna Koreja najavila je niz vojnih vježbi teškog naoružanja i borbenog gađanja sa SAD-om, kao odgovor na nedavni napad minom za koji su okrivili Sjevernu Koreju.

Sljedećih sedmica u području u blizini sjevernokorejske granice bit će održane četiri vježbe, koje uključuju tenkove, haubice, jurišne helikoptere i bombarder, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

“To će pokazati našu spremnost da uzvratimo na bilo kakve provokativne radnje, uključujući i izdajničke akte agresije kakav je bio napad minom”, rekao je glasnogovornik Ministarstva.

Prva vježba održat će se kasno u srijedu, a posljednja krajem mjeseca.

Predsjednica Park Geun-Hye ponovila je da će Južna Koreja “snažno odgovoriti” na bilo kakvu sjevernokorejsku provokaciju.

Vježba borbenog gađanja bit će odvojena od zajedničke vježbe “Ulchi Freedom” koja počinje sljedećeg ponedjeljka i traje dvije sedmice.

Godišnje vojne vježbe uvijek izazivaju porast vojne napetosti između dvije Koreje, budući da iste Seul tumači kao probe za invaziju.

Povrijeđeni vojnici

Južna Koreja je kazala da će Pjongjang platiti “visoku cijenu” zbog eksplozije u kojoj su prošle sedmice ranjena dva južnokorejska vojnika.

Južna Koreja je optužila sjevernokorejsku vojsku da je postavila tri mine u Demilitariziranoj zoni koje su prošle sedmice eksplodirale i teško ranile dva južnokorejska vojnika.

Južnokorejski vojnici su povrijeđeni u rutinskoj patroli od kojih je jedan izgubio obje noge, a drugi jednu.

Pjongjang će se suočiti sa nepreciziranim oštrim posljedicama zbog eksplozije mina u južnom dijelu Demilitarizirane zone koja dijeli Korejski poluotok, saopćila je južnokorejska vojska koja je istraživala uzroke eksplozije.

Ured Ujedinjenih naroda također je proveo nezavisnu istragu i okrivio Pjongjang za mine, osudivši, kako su naveli, kršenje primirja kojim je okončan Korejski rat 1950-53, a koji se, navodi AP, “tehnički još nastavlja”.

Izvor: Agencije