Najavljeni predsjednički izbori u Makedoniji

Makedonski parlament neće zasjedati mjesec dana prije prvog kruga izbora (Al Jazeera)

Predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski u intervjuu za makedonsku državnu informativnu agenciju je izjavio da će u subotu raspisati redovne predsjedničke izbore.

Sutra će odrediti i datum njihovog održavanja, a raspon je od 12. ožujka do 12. svibnja, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska iz Skoplja.

Na pitanje hoće li se održati i prijevremeni parlamentarni izbori, Veljanoski je rekao kako to nije u njegovoj nadležnosti, nego da je za to nadležno Sobranje, koje se prvo treba samoraspustiti, te da se nakon toga raspišu izbori.

Zadovoljan izmjenama izbornog zakona

Veljanoski kaže da Parlament neće zasjedati mjesec dana prije prvog kruga izbora. 

“Uobičajeno, nema obaveze za Parlament da ne radi, ali postoji ustaljeno pravilo da ne održava plenarne sjednice mjesec prije izbora, tako da se Parlament ne pretvori u mjesto održavanja kampanja, ali također da se zastupnicima dozvoli da sudjeluju u kampanji”, dodao je Veljanoski. 

Veljanoski je rekao kako je zadovoljan izmjenama Izbornog zakona te se nada da će rezultati reforme biti vidljivi tijekom izbora. 

“Nadam se da će izbori biti održani u demokratskoj i mirnoj atmosferi u kojoj će narod odlučiti ishod”, rekao je on.

Parlament Makedonije nedavno je izglasao izmjene Izbornog zakona, kojima bi se trebale spriječiti manipulacije tijekom izbornog procesa.

Izmjenama se, između ostalog, predviđa zabrana isplata izvanrednih socijalnih davanja, plaća i mirovina dvadeset dana prije početka izborne kampanje, pa sve do završetka izbora.

Dvadeset dana prije početka kampanje dužnosnici neće smjeti promovirati niti nove investicije iz proračuna, a stranke mogu dobivati donacije pravnih subjekata ili medija u iznosu do 50 tisuća eura. 

‘Pozitivni pomaci’

Veljanoski je u intervjuu dodao i kako smatra da su se dogodili pozitivni pomaci u političkom dijalogu. 

“Politički dijalog u Parlamentu će se vremenom poboljšati”, rekao je Veljanovski, dodajući kako se nada da će izmjene parlamentarne procedure i zakona doprinijeti tome.

Makedonija se suočila s velikom političkom krizom i uličnim prosvjedima kada je krajem prosinca 2012. godine Parlament usvajao proračun za narednu godinu, a osiguranju Sobranja je naređeno da na silu iz zgrade izbaci novinare i opozicijske zastupnike koji su pokušali spriječiti usvajanje tog dokumenta.

Kriza se počela smirivati početkom ožujka prošle godine nakon sastanka političkih lidera u Skoplju, kada je makedonska opozicija odlučila da će se vratiti u Parlament i izaći na lokalne izbore.

Sastanku političkih lidera prisustvovao je i povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele.

Izvor: Al Jazeera i agencije