Najavljeno širenje protesta u Crnoj Gori

Jedan od vođa antivladinih protesta u Crnoj Gori Andrija Mandić kasno u subotu u Podgorici je saopštio demonstrantima koji već sedam dana protestuju ispred zgrade Skupštine da se protesti nastavljaju te najavio protestne šetnje i u 15 drugih opština.

Tu poruku ranije je prenio ministru unutrašnjih poslova Crne Gore Rašku Konjeviću.

Nekoliko stotina simpatizera i članova opozicionog Demokratskog fronta protestuje pred zgradom Parlamenta Crne Gore, tražeći prelaznu vladu i izbore.

”Prenijeli smo im našu i vašu poruku – sa slobodne teritorije nema mrdanja, ostajemo tu. Obavijestili smo ih da će narod krenuti u ponedjeljak u 15 opština u šetnju, da ćemo se okupljati kao što se okupljamo svake večeri i da ova saobraćajnica i ovo mjesto slobode može jednostavno da se oslobodi tako što će prihvatiti naše zahtjeve – ostavka Vlade i formiranje privremene vlade. To je jedini normalan, ispravan i korektan politički put kojim treba da prođe ova zemlja”, rekao je Mandić.

Demonstranti su imali rok do ponoći da demontiraju binu i prateće objekte.

Traže izbore i novu vladu

Reporterka Al Jazeere Milica Marinović ranije je javila da je centar Podgorice blokiran, a u ulici ispred Skupštine i dalje se nalazi više od 300 šatora.

Organizatori protesta više puta su ponovili da se neće razići do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Vlast ih optužuje da su protesti usmjereni protiv ulaska Crne Gore u NATO. Iz DF-a a tvrde da je referendum za njih pravi odgovor na pitanje treba li Crna Gora ući u Alijansu.

”Vladajuća Demokratska partija socijalista optužila je Demokratski front da je ovo anti-NATO protest… i skrenuli su pažnju na brojne srpske zastave i četnička obilježja koja su se mogla ovih dana vidjeti na ovom protestu, a koja se povezuju s tim da je jedna od članica koalicije u DF-u Nova srpska demokratija, partija koja je u crnogorskoj javnosti poznata kao partija koja štiti prava Srba u Crnoj Gori, čiji je lider Andrija Mandić prije nekoliko godina proglašen za četničkog vojvodu. Međutim, organizatori su sve ove optužbe posljednjih dana – jer su im sa raznih strana upućivane – odbacivali i govorili da ovo nije samo protest Srba u Crnoj Gori nego da je ovo protest svih njenih građana”, javila je Marinović.

Izvor: Al Jazeera