Najbolji film 45. FEST-a ‘Ne gledaj mi u tanjir’

Svježina i nemilosrdnost kojom se autorica obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a, navodi se u saopćenju (Branka Kati? / Tanjug)

Nagrada “Beogradski pobednik” za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu 45. FEST-a pripala je ostvarenju Ne gledaj mi u tanjir hrvatske autorice Hane Jušić, saopćio je žiri na zatvaranju festivala u Sava Centru.

“Svežina i nemilosrdnost kojom se autorka obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosledan vizuelni kod predstavlja nam uranjanje u intimu devojke koja mora da preuzme ulogu glave disfunkcionalne porodice i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobadanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz porodične tamnice”, naveo je žiri u obrazloženju glavne nagrade.

Nagrada žirija u kome su bili Srdan Golubović (predsjednik), Branka Katić, Dalibor Matanić, Čeda Kolar i Sergej Trifunović, dodijeljena je filmu Heartstone u režiji Gudmundura Arnara Gudmundssona (Danska/Island), koji je nagrađen i za najbolji debi.

Nagradu žirija dobio je film Heartstone zbog, kako se navodi u obrazloženju, nevjerovatne emotivne nabijenosti kojom odiše ovaj film u otvaranju pitanja i raskršća seksualnosti dvojice dječaka.

“U okrutnosti i bezizlaznosti okoline te nametnutih nepisanih društvenih pravila, borba za ličnim izborom i ljudskom slobodom doseže univerzalni kod. Ono što nakon gledanja filma ostaje gledaocu u grudima je golema tuga i osećaj kako se sa zalaskom okrutnog severnog sunca gasi i usamljeni humani krik za slobodom”, obrazložio je žiri.

Nagrada za režiju

Za najbolju režiju nagrađen je Kiril Serebrenikov (Rusija) za ostvarenje “(M)Učenik”.

“Zadivljujuća rediteljska preciznost i mera u susretu sa velikom i važnom društvenom temom. Snažna i surova slika savremene Rusije, intenzivna, sirova i emocionalno snažna. Film o religiji i dogmi, o mraku novog vremena i buducnosti novih generacija koja je nepoznata i neuhvatljiva. Rediteljski suptilno i pametno, bez osude i presude”, piše u obrazloženju žirija.

Za najbolji scenarij nagrađen je Argyris Papadimitropoulos (Grčka) za “Toplotni udar”.

“Urnebesna tragedija o posesivnosti i samoći, o potrazi za ljubavlju i promašenosti jednog života. Film o granicama ljudskog očajanja, u jednostavnoj dramskoj strukturi koja je neočekivana i duhovita, surova i tužna. Film o ljubavi i besmislu života bez nje. O strašnoj usamljenosti i ludačkoj i bolesnoj potrazi za ljubavlju, o ljudskom padu, bez kočnice i kraja”, ocijenio je žiri.

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Arijane Čuline (Ne gledaj mi u tanjir), a za najbolju mušku ulogu Pjotru Skvortsovu (“(M)Učenik”).

Najbolji film u nacionalnoj selekciji “Srpski film” je “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, koji je odlukom žirija nagrađen za najbolju režiji I najbolji scenarij, dok je Mirjana Karanović ponijela priznanje za najbolju žensku ulogu u pomenutom ostvarenju.

Nagrada žirija čiji, su članovi Ksenija Marinković (predsjednik), Miroslav Momčilović, Slobodan Skerlić, Žan Mark Bar i Hrvoje Hribar, dodijeljena je Tamari Drakulić za film Vetar, dok je Lazar Ristovski nagrađen za najbolju mušku ulogu u filmu “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića.

Najbolji debi u nacionalnoj kategoriji je, prema ocijeni žirija, “Afterparti” Luke Bursaća.

Izvor: Agencije