Najjači osnivaju radnu skupinu za krizu

Schauble i Moskovici su predani održivosti eurozone, a to znači trajnosti i stabilnosti eurozone (AFP)

Francuska i Njemačka će osnovati radnu skupinu za krizu eurozone, najavili su ministri finansija Wolfgang Schaeuble i Pierre Moscovici, u Berlinu u ponedjeljak, nekoliko dana nakon što su čelnici dviju zemalja prošle sedmice čvrsto upozorili Grčku da mora ispunjavati svoje reformske obaveze.

“Predani smo održivosti eurozone, a to znači trajnosti i stabilnosti eurozone”, rekao je Moscovici nakon susreta s njemačkim ministrom, a njegov kolega Schaeuble je insistirao na “potrebi snažnog rasta u Evropi i eurozoni”.

Zato je potrebno ojačati europski bankovni sistem, dodao je Schaeuble.

Francuska i Njemačka će kroz tu radnu skupinu pripremiti strukturalno rješenje prije idućeg sastanka šefova vlada ili država članica Evropske unije (EU) 18. i 19. oktobra.

Razgovori dvojice ministara finansija nastavak su sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o dužničkoj krizi eurozone.

Hollande za jaču Eurogrupu

U četvrtak su Merkel i Hollande poručili Grčkoj da mora provoditi preuzete reformske obaveze u zadanom roku u zamjenu za isplatu nove tranše kredita.

Hollande je zatražio u ponedjeljak da ministri finansija Eurogrupe dobiju veću ulogu i predložio češće održavanje samita lidera eurozone radi rješavanja problema dužničke krize eurozone.

“Predlažem jačanje uloge Eurogrupe”, rekao je on na skupu francuskih diplomata, prenosi AFP.

Kazao je da samiti lidera eurozone trebaju biti “održavani češće”, a ne “samo dva puta godišnje”, radi razgovora o ekonomskoj politici eurozone.

On je dodao da želi da Grčka ostane u eurozoni, navodeći da zvanična Atina mora preduzeti “odlučne korake” za borbu protiv prevelikog duga i da drugi Evropljani “moraju razumjeti” napore koje preduzima Grčka.

Izvor: Agencije