Najkontroverznija ljevičarka južne Evrope

Ekonomska kriza u Španiji navela je poznatu špansku časnu sestru benediktinku, Teresu Forvades da se aktivno uključi u politiku.

Časna sestra Teresa jedna je od najkontroverznijih ljevičarki južne Evrope. Po obrazovanju je liječnica. Doktorirala je iz područja javnog zdravstva, a nakon toga na Harvardu magistrirala teologiju.

Radikalna je kritičarka kapitalizma. Poziva na duboke društvene promjene.

”Teško je zamisliti alternativu. Postoji strah da alternativa ne bi bila moguća ili da bi mogla biti još gora. Vrlo je važno da na lokalnom nivou, u važnim gradovima kao što su Barselona, Madrid ili Valencija, pokažemo da je promjena moguća, jer se ranije dešavala. To je dobro! To otvara um za druge mogućnosti”, kaže Teresa Forcades.

Planovi za budućnost

Zagovornica je i nezavisnosti Katalonije. Kaže da će, ako pobijede, nastaviti s procesom osamostaljenja.

“Pokušavala sam uraditi neki posao kao benediktinska opatica, ne mijenjajući ništa. Međutim, moja zajednica misli da je bolje da se privremeno odvojim od njih. Opatija može dobiti grant na godinu, koji može biti produžen na dvije ili tri godine. To je moj plan.”

Forcades je nedavno gostovala u Hrvatskoj. U Rijeci je poručila da je kapitalizam u suprotnosti s demokratijom, jer povećava nejednakost, da sve veći udjel u bogatstvu pripada sve manjoj grupi bogatih.

Izvor: Al Jazeera