Najmanje 16 mrtvih u napadu talibana na vojnu bazu

Talibanski borci u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirali su napade na afganistanske snage (Reuters)

Najmanje 12 vojnika pogunulo je u napadu talibana na malu vojnu bazu u afganistanskoj sjevernoj pokrajini Baghlan, objavili su zvaničnici, prenosi Reuters.

Talibani su za sobom ostavili eksploziv koji je ubio još četiri osobe, koje su došle kako bi pomogle u prikupljanju tijela stradalih vojnika.

Safder Mohsini, čelnik pokrajinskog vijeća u Baghlanu, rekao je da su talibani oteli i dva vojnika, te ranili još trojicu.  

Kako je izjavio, talibanski borci spalili su bazu prije nego što su oko nje postavili mine.

Talibani su prihvatili odgovornost za napad, te konstatirali da su iz baze odnijeli municiju.

Napadi na dnevnoj bazi

Njihove grupe izvode napade na afganistanske sigurnosne snage na dnevnoj bazi.

Reuters prenosi da se afganistanske snage muče da povrate kontrolu nad distriktima koje su im oteli talibani, dok su im gubici na rekordno visokom nivou.

Vlada je imala kontrolu ili utjecaj na 65 posto stanovništva Afganistana, ali i na samo 55,5 posto afganistanskih distrikta, kojih je 407.

U petak je Rusija sazvala konferenciju s ciljem da se potraži put do mira, a kojoj su prisustvovali zvaničnici Visokog vijeća za mir (HPC) i pripadnika talibana.

Rusi su pozvali predstavnike 12 zemalja, kao i talibana, da pokušaju okrenuti novu stranicu u afganistanskoj historiji, ali Vlada iz Kabula nije poslala svoju delegaciju nego je posredstvom članova HPC-a istakla da je njena ponuda za mir bezuvjetna.

Izvor: Agencije