Oglasi

Najmanje 170 žrtava ledenog vala

Zbog niskih temperatura, zabilježeni smrtni slučajevi u Ukrajini, Rusiji i Poljskoj, a u Bugarskoj proglašeno vanredno stanje.

Zbog ledenog vala praćenog izuzetno niskim temperaturama, u Rusiji i Ukrajini od posljedica smrzavanja stradalo je više od 100 ljudi.

Istočna Evropa i dalje se nalazi u vanrednim okolnostima zbog zimske nepogode. Žrtava ima i u Poljskoj, gdje se broj umrlih od hladnoće u protekla dva mjeseca popeo na 71.

I u Kini su zabiljžene najniže temperature u posljednjih 30 godina.

Rusija se suočava sa najžešćom zimom u posljednjih 70 godina sa temperaturama koje se u pojedinim dijelovima zemlje spuštaju i na minus 50 stepeni Celzijusa.

Širom zemlje zbog ekstremnih temperatura popucali su toplovodni cjevovodi, koji su na jugoistoku zemlje ostavili stotine kuća i stanova bez grijanja.

Slično stanje je i u Ukrajini. U Kijevu  je temperatura  -23 stepena Celzijusa, s velikim snježnim padavinama.

Beskućnici najugroženiji

„Beskućnici su najviše ugroženi. Smrzavaju se. Nažalost, nema dovoljno skloništa za njih", kaže Tatjana iz Kijeva.

„Ukoliko ne bude dovoljno skloništa za nas - svi ćemo umrijeti. Ovo je jedino mjesto gdje se možemo zagrijati", kaže beskućnik Andrej, koji se sklonio u jednu prihvatnu stanicu.

Istovremeno su vlasti u Bugarskoj objavile vanredno stanje na sjeveroistoku zemlje usljed naleta hladnih vjetrova i snježnih padavina, koji su doveli do prekida u opskrbi električnom energijom i zablokirali saobraćajnice, uključujući i granične prelaze.

Domaće stanovništvo navodi da su pojedine saobraćajnice zatvorene već dva dana, a vozači gube strpljenje.

„Postoje mjesta gdje je palo puno više snijega i gdje puše jači vjetar. Ali, nigdje nećete vidjeti veću sramotu od ove ovdje!", ističe vozač Ivo Jordanov.

U Poljskoj je povećan broj smrtnih slučajeva trovanja ugljen-monoksidom iz neispravnih peći - noćas se broj popeo na 42. Građanima je upućen apel da provjere imaju li peći na ugalj i plin dobru ventilaciju.

I u pojedinim dijelovima Kine temperature iznose minus 20 stepeni, što je od 1985. godine najniža temperatura zabilježena u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera