Najmanje 25 mrtvih u napadu na istoku Afganistana

U napadu je ranjeno najmanje 50 osoba, a pomoć im je ukazana u obližnjim bolnicama (Reuters)

Najmanje 25 ljudi je poginulo kada se bombaš samoubojica raznio među mnoštvom okupljenih talibana, pripadnika sigurnosnih snaga i civila koji su slavili primirje između sukobljenih strana, potvrdili su dužnosnici a prenose svjetske agencije.

U tom napadu, koji se dogodio u okrugu Rodatu u istočnoj pokrajini Nangarharu, ranjeno je 50 ljudi, naveo je glasnogovornik guvernera te pokrajine Attaullah Khogyani, prenosi France Presse.

Skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) nedugo nakon napada preuzela je odgovornost.

ISIL-ovo glasilo, agencija Amaq, navela je kako je napad za cilj imao afganistanske snage u Nangarharu, ne navodeći druge detalje.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani objavio je u subotu, u povodu završetka muslimanskog svetog mjeseca ramazana, produljenje osmodnevnog primirja za afganistanske sigurnosne snage koje su u sukobu s talibanima.

Ghani je u televizijskom obraćanju naciji zatražio također od talibana da produlje svoje trodnevno primirje, koje je trenutačno na snazi, a treba se završiti u nedjelju.

“Proglašavam produljenje primirja nakon planiranog roka. Tražim također od talibana da produlje svoje primirje”, rekao je Ghani, dodajući da će detalje objaviti naknadno.

Predsjednik Ghani, čije su mirovne ponude sve dosad bile bez odgovora, proglasio je prošlog tjedna jednostrano osmodnevno primirje s talibanima u povodu završetka ramazana.

Predali oružje

Talibani su pak proglasili trodnevni prekid borbe.

To je prvi takav slučaj otkako ih je međunarodna koalicija koju vode Sjedinjene Države svrgnula s vlasti u listopadu 2001. godine, nakon napada 11. rujna.

Talibani su ipak dodali da će nastaviti operacije protiv stranih “okupatorskih snaga” u zemlji i da će se “žestoko” braniti budu li napadnuti.

Izveli su nekoliko napada u zemlji na početku razdoblja primirja koje je proglasio Ghani, a stupilo je na snagu u utorak.

Deseci nenaoružanih talibana ušli su prije eksplozije autobombe u Kabul i u druge gradove kako bi proslavili primirje i završetak ramazana. Vojnici i pobunjenici su se grlili, javlja Reuters.

No u nekim pokrajinama talibani su nosili raketne bacače, ručne bombe i drugo oružje.

“Nisu naoružani jer su na ulazu predali oružje. Oružje će im biti vraćeno kada budu odlazili”, rekao je glasnogovornik kabulske policije Hashmat Stanekzai.

Zagrljeni talibani i policajci

Ministar unutarnjih poslova Wais Ahmad Barmak sastao se s talibanskim borcima u Kabulu, objavila je televizija Tolo News, što je prije samo dva tjedna bilo nezamislivo.

“Nisam mogao vjerovati svojim očima. Vidio sam talibane i policiju kako stoje jedni pokraj drugih i snimaju selfije”, rekao je stanovnik Kunduza Mohammad Amir za britansku agenciju.

Na videosnimci moglo se vidjeti veliko mnoštvo kako viče i zviždi u znak dobrodišlice talibanima.

U nekim okruzima u Jalalabadu, na istoku zemlje, civili su davali talibanima suho voće, domaće slastice i sladoled.

Reutersov novinar je u Jalalabadu vidio desetak talibana kako uživaju u hrani i igraju se s djecom.

Izvor: Al Jazeera i agencije