Najmlađa žrtva Savile imala osam godina

Savile je prvi napad počinio 1955. godine u sjevernom engleskom gradu Manchesteru, a posljednji 2009. godine (AFP)

Bivši britanski voditelj Jimmy Savile zlostavljao je stotine osoba tokom šest decenija, počinio je ukupno 214 napada, uključujući 34 silovanja, a njegova najmlađa žrtva imala je svega osam godina, navodi se u petak objavljenom izvještaju policije, prenosi Tanjug.

Nekada najveća zvijezda BBC-a zlostavljala je uglavnom žene, koje su u preko 70 posto slučajeva bile maloljetne, i to u prostorijama britanske medijske kuće i u bolnicama u kojima se bavio humanitarnim radom.

Savile je prvi napad počinio 1955. godine u sjevernom engleskom gradu Manchesteru, a posljednji 2009. godine, navodi se u izvještaju, koji je rezultat tromjesečne istrage britanske policije, javio je Reuters.

Nekontroliran pristup

“Sada je jasno da se Savile skrivao naočigled svih i koristio svoj status slavne ličnosti i humanitarni rad kako bi imao nekontroliran pristup ugroženim osobama tokom šest decenija”, navodi se u izvještaju.

Istraga je pokrenuta pošto su u okviru jednog televizijskog dokumentarca iznijeti navodi da je Savile zlostavljao veliki broj djece i žena, a istovremeno se ispituju i krivična djela koja je bivši voditelj navodno počinio zajedno sa drugim licima, kao i prestupi samo drugih lica.

Savile, koji je umro 2011. godine, bio je izuzetno popularan 1970-ih i 1980-ih godina kao voditelj muzičke emisije “Top of the Pops” i dječjeg programa “Jimmy će to popraviti”, a zbog humanitarnog rada kraljica Elizabeta II ga je proglasila za viteza.

Slučaj Jimmy Savilea izazvao je veliku krizu u uglednoj britanskoj medijskoj kući i doveo do ostavke njenog generalnog direktora.

Izvor: Agencije