Najnaprednije pokusno postrojenje na svijetu

Uprkos propalim planovima za gradnju postrojenja kojima bi se CO2 izdvajao iz atmosfere, naučnici u Norveškoj idu naprijed.

U najnaprednijem pokusnom postrojenju na svijetu, razvijaju se nove tehnologije za smanjivanje emisija ugljičnog dioksida.

Tri posto fosilnog goriva koje se troši u svijetu dolazi iz Norveške, a inžinjeri i naučnici pokušavaju promijeniti taj omjer.

Između labirinta cijevi i dimnjaka

Mongstad je najveće industrijsko postrojenje u Norveškoj i najveći je emiter ugljen dioksida, što može doprinijeti globalnom zagrijavanju.

Između labirinta cijevi i dimnjaka, inženjeri u ovom objektu, gdje se testira izdvajanje ugljika, pokušavaju riješiti problem: kako najbolje preokrenuti plimu CO2.

Ispušni plinovi iz mongstadske plinske elektrane te naftne i plinske rafinerije putuju kroz dvije različite cijevi. Onda se koriste različite tehnologije za izdvajanje CO2.

Olav Falk-Pederson, naučnik CO2 tehnološkog centra, kaže: ”Korisno je što možemo izdvojiti veliku količinu CO2 iz atmosfere i industrijske proizvodnje, te pohraniti je na siguran način. Možemo je izdvojiti iz klimatskog sistema.”

Izdvajanje ugljika je skupo. Međutim, Međunarodna energetska agencija vjeruje da bi to moglo smanjiti globalnu emisiju CO2 za otprilike 14 posto.

Emma Hayward izvještava iz Mongstada: “U suštini, ova testna lokacija je velika industrijska laboratorija. Ali, u stvarnosti, trebalo bi nekoliko hiljada potpuno operativnih postrojenja za izdvajanje ugljika da bi se riješio problem sa CO2.”

Neki ekološki aktivisti vjeruju da se previše naglaska stavlja na potencijalno izdvajanje ugljika, jer nam se i dalje omogućava da se oslanjamo na fosilna goriva. Ali, pristalice vjeruju da bi to moglo biti dio rješenja.

Obnovljiva budućnost

Vegar Stokstet, iz CO2 tehnološkog centra, govori: “Potražnja za energijom raste tako brzo da ju je nemoguće osigurati iz obnovljivih izvora, tako da, kako bismo premostili prelazak u obnovljivu budućnost, trebamo postrojenja za izdvajanje ugljika za 40 godina.”

Bogatstvo Norveške se u velikoj mjeri zasniva na njenim ogromnim rezervama nafte i plina. Mongstad i sela u blizini vjerovatno će izbjeći najgore efekte bilo kakve klimatske promjene.

Rezultati istraživanja u ovom velikom mjestu mogli bi postati dio i problema i rješenja.

Izvor: Al Jazeera