Najniže cijene nafte od 2003. godine

Iran, član Organizacije izvoznika nafte, objavio kako je spreman povećati izvoz za 500.000 barela dnevno (AP)

Cijene sirove nafte u ponedjeljak su najniže od 2003. godine, a svjetska tržišta se spremaju za dodatni izvoz ovog energenta iz Irana, nakon ukidanja sankcija ovoj državi tokom vikenda.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija u subotu su opozvali sankcije koje su ograničile iranski izvoz nafte na nešto više od milion barela dnevno, a prije sankcija ta cifra je 2011. godine iznosila dva miliona barela dnevno više.

Iran, član Organizacije izvoznika nafte, u nedjelju je objavio kako je spreman povećati izvoz za 500.000 barela dnevno.

Prezasićeno tržište

Brige zbog iranskog povratka na već prezasićeno naftno tržište dovele su do pada cijene nafte tipa “brent” na 27,67 dolara po barelu u ponedjeljak, što je najniže od 2003. godine, a za 4,4 posto niže u odnosu na cijenu sa kraja prošle sedmice.

Nešto kasnije se “oporavila” na nivo iznad 28 dolara, preciznije na 28,44 dolara.

Posljednji put je cijena “brenta” bila ispod 28 dolara u novembru 2003. godine.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u martu pala je za 41 cent, na 29,01 dolar.

“Ovakav pad je posljedica ukidanja zapadnih sankcija Iranu, što znači da će uslijediti dodatna prezasićenost tržišta naftom povratkom iranskog izvoza”, izjavio je Daniel Ang, analitičar kompanije Phillip Futures.

Sjedinjene Američke Države i EU su donijeli odluku o ukidanju sankcija Iranu, nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila da je zvanični Teheran proveo ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti, kako je to zahtijevano sporazumom postignutim s velikim silama u julu prošle godine.

Velike zalihe

Iako će se iranska nafta brzo vratiti na tržište, potrebno je da, prema riječima glavnog ekonomiste kompanije CMC Marketsa Rica Spoonera, dobavljači pronađu kupce.

“Iran zaista ima velike zalihe nafte u ovom trenutku. Potrebno je, međutim, da se pronađu kupci, i to je jedno od ključnih pitanja”, istakao je.

Izvršni direktor HSBC-a Stuart Gulliver smatra kako će se ove godine cijena nafte kretati do 25 do 40 dolara po barelu.

“Veliki proizvođači trenutno isporučuju dva do dva i po miliona barela dnevno više od potreba, pa se postavlja pitanje do kada će oni nastaviti s prekomjernom proizvodnjom na ovom nivou”, kazao je na Azijskom finansijskom forumu u Hong Kongu.

Izvor: Agencije