Najniži nivo podrške Vladi Janeza Janše

Slovenski Parlament je od ispitanika dobio ocijenu 2,12 (Delo)

Podrška javnog mnjenja slovenskoj Vladi pala je na najniži nivo od njenog formiranja, s obzirom na to da je 79,6 posto građana negativno ocijenilo rad kabineta premijera Janeza Janše, dok svega 12,8 procenata smatra da je njen učinak pozitivan ili veoma pozitivan, navodi se u ponedjeljak objavljenoj anketi.

Kako se navodi u istraživanju javnog mnjenja koje je objavio ljubljanski dnevni list Delo, ispitanici su Vladi, na skali od jedan do pet, dali ocjenu 1,88, dok je ona u januaru bila 2,25.

Slovenska agencija STA je podsjetila da je jedino bivša vlada na čelu s premijerom Borutom Pahorom imala nižu ocjenu od 1,82, neposredno prije njenog raspuštanja.

Slovenski Parlament je od ispitanika dobio ocijenu 2,12, dok se 75,7 posto građana izjasnilo da je nezadovoljno njegovim radom, a 15,5 procenata je navelo da je rad Skupštine pozitivan ili veoma pozitivan.

Socijaldemokrate najpopularnije

Sve političke partije su izgubile na podršci, osim Ujedinjene partije penzionera (DeSUS), koju podržava 3,7 posto građana, dok ju je u januaru podržavalo 3,2 procenata i Građanske liste (DL), čiji je rejting od januara porastao sa 3,2 na 5,5 posto.

Ove dvije stranke su izašle iz vladajuće koalicije.

Opozicione Socijaldemokrate (SD) i dalje uživaju najveću podršku građana – 14,6 posto, što je, ipak, pad u odnosu na prošli mjesec, kada je 17,1 procenata građana izjavio da bi glasao za tu stranku.

Na drugom mjestu je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) sa 10,2 procenata podrške, dok je tu partiju u januaru podržavalo 11,7 posto građana, a na trećem mjestu je opoziciona Pozitivna Slovenija (PS) sa 7,2 posto podrške.

PS gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića je u januaru uživala podršku 7,7 procenata građana.

Pahor prije svih

Narodna stranka (SLS) je, također, doživjela pad podrške, iako je najavila izlazak iz Janšine Vlade – sa 6,9 posto u januaru na 6,4 posto u februaru.

Nova Slovenija (NSi) je od prošlog mjeseca doživjela pad podrške sa 3,9 na 2,7 posto.

Skoro 46 posto ispitanika je izjavilo da ne bi izašlo na izbore ukoliko bi oni bili održani sada ili da je neodlučno, dok je nešto više od 50 procenata objelodanilo da bi glasalo za stranke u Parlamentu, a 3,7 posto da bi glasalo za neparlamentarne partije.

Najpopularni slovenski političar je, prema mišljenju ispitanika, i dalje predsjednik Borut Pahor, drugi je ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju, lider SLS-a Radovan Žerjav, a treći je evropski komesar za za životnu sredinu Janez Potočnik.

Istraživanje je za Delo provela agencija Stik, koja je u periodu od 11. do 14. februara ispitala 700 građana Slovenije s pravom glasa.

Izvor: Agencije