Najotrovniji nervni agens korišten u ubistvu Kim Jong-nama

Kim Jong-nam preminuo je ubrzo nakon napada (Arhiva)

Iznimno smrtonosni nervni agens VX, koji se koristi kao hemijsko oružje, pronađen je prilikom nedavnog ubistva polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, objavila je u petak malezijska policija pozivajući se na prve rezultate istrage.

VX je agens bez okusa i mirisa, i po konvenciji o hemijskom oružju njegovo je korištenje nedopustivo “osim u istraživanju, za medicinske i farmaceutske svrhe”.

Može se proizvesti u tekućini, kao krema ili kao aerosol. Ako ga se koristi u velikim dozama, smrtonosan je u roku od 15 minuta, navodi hemijsko-biološki centar američke vojske, označivši ovaj agens kao najotrovniji nervni agens u svijetu.

Kim Jong-nam je preminuo ubrzo nakon napada izvedenog prošle sedmice na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru dok se spremao ukrcati se na let za Macao.

Južnokorejski i američki zvaničnici objavili su kako vjeruju da su sjevernokorejski agenti ubili Kim Jong-nama.

Oružje za masovno uništenje

Prema navodima policije, brisevi uzeti iz oka i s lica Sjevernokorejca, koje je analizirala malezijska policija, otkrili su prisutnost VX-a.

Nervni agens VX je hemijsko oružje klasificirano u Sjedinjenim Državama kao oružje za masovno uništenje.

“I drugi uzorci su predmet analize”, kazao je šef malezijske policije Halid Abu Bakar u saopćenju.

Šef malezijske policije ranije je objavio da su dvije žene, jedna Vijetnamka i jedna Indonežanka, pošpricale tekućinu u lice Kim Jong -nama. One su nakon toga oprale ruke i nestale s mjesta događaja.

Snimak aerodromske kamere, objavljena u ponedjeljak, pokazao je trenutak kada je žena napala polubrata sjevernokorejskog čelnika, koji je poslije viđen kako traži medicinsku pomoć od osoblja aerodroma. Preminuo je na putu za bolnicu.

Malezija je u četvrtak zatražila pomoć od Interpola kako bi se pronašlo četvero Sjevernokorejaca za koje se sumnja da su uključeni u ubistvo. Smatra se da iza ubisva stoji sjevernokorejski vođa, a razlog je kritičnost njegova ubijenog polubrata prema režimu u Pjongjangu.

Izvor: Agencije