Najsigurnije i najpristupačnije destinacije 2017. godine

U ovogodišnjem Izvještaju o konkurentnosti putovanja i turizma, Svjetski ekonomski forum (WEC) sastavio je spisak zemalja u kojima je najsigurnije ljetovati, kao i onih u kojima turisti najviše dobiju za svoj novac.

Kad je u pitanju sigurnost, u obzir su uzeti brojni indikatori, od kojih je najvažniji indeks terorističkih incidenata. WEC se koristio podacima trećih strana o terorističkim incidentima koji su se desili između 2010. i 2012. godine i broju žrtava tokom tog perioda.

Izvještaj je također uzeo u obzir koliko terorizam utječe na poslovanje, kao i koliko nasilje i kriminal koštaju sektor poslovanja. U nastavku je navedeno deset najbolje rangiranih zemalja po sigurnosti i znamenitostima koje u njima treba posjetiti.

Cjenovno najpristupačnije destinacije

U istom izvještaju Svjetski ekonomski forum napravio je analizu cijena smještaja u vrhunskim hotelima, zračnih taksi, goriva kao i drugih parametara kako bi izračunao u kojim zemljama turisti dobijaju najviše za svoj novac. Na listi deset najpristupačnijih zemalja za posjetu u 2017. nalazi se nekolicina mjesta koje imaju visok sigurnosni rizik, ali uz određenu dozu opreza nude cjenovno povoljno putovanje za strance.

10. Indija

Jak kulturni identitet Indije, od hrane do arhitekture, čini tu zemlju izuzetno privlačnom za turiste. Iako avionska karta za ovu azijsku zemlju nije najjeftinija, u njoj se zaista može boraviti za vrlo male novce.

9. Tunis

 Nakon oružanog napada na turiste u Susu 2015. godine turizmu ove sjevernoafričke zemlje zadan je težak udarac. No, uprkos upitnoj sigurnosnoj situaciji, povoljne cijene u luksuznim odmaralištima na plaži učinile su tu zemlju vrlo privlačnom za turiste.

8. Kazahstan

Posjetioci u ovoj zemlji često istražuju jedan od najvećih planinskih masiva na svijetu. Osim pristupačnosti, ovu zemlju odlikuje jedinstvena kultura, s obzirom na to da graniči s Kinom i Rusijom.

7. Jemen

Prekrasna i cjenovno vrlo pristupačna zemlja za putnike. U isto vrijeme dio je brutalnog rata i usred je humanitarne krize, pa se ne preporučuje ići u ovu zemlju u skoroj budućnosti.

 6. Butan

Ova budistička zemlja poznata je po dramatičnim krajolicima i visokim Himalajima. S pristupačnim cijenama odmora i planinarskom ponudom dobar je izbor za jeftino ljetovanje.

5. Indonezija

Ova zemlja s pravom je na vrhu liste mnogih turista. Na raspolaganju je sve: od opuštenog Balija, užurbane Jakarte do čudesne Jave – tu zaista ima mnogo izbora za svakoga.

4. Alžir

Ova pristupačna sjevernoafrička zemlja nudi od svega pomalo – od romantične mediteranske obale do zapanjujuće saharske pustinje. Sigurnost je u Alžiru znatno poboljšana posljednjih godina, ali Svjetski ekonomski forum i dalje preporučuje oprez.

3. Malezija

Na trećem mjestu liste najpristupačnijih zemalja našla se Malezija. Osim što je pristupačna za putnike, ima dobru zračnu povezanost sa svim kontinentima, kao i mnoštvo prirodnih i kulturnih blagodati, koje svakako treba istražiti.

2. Egipat

Egipat je bogat kulturom, ali je, uprkos tome, na drugom mjestu liste. Od šarenih bazara do drevnih piramida mnogo se toga ima vidjeti. Treba biti na oprezu i kad putujete u ovu sjevernoafričku zemlju, a najbolje bi bilo posjetiti je u organizaciji neke turističke agencije koja će se pobrinuti i za osiguranje.

1. Iran Ima bogatu historiju – od ostataka Perzijskog carstva do modernog Teherana. Ne treba propustiti arhitekturu i izuzetnu kuhinju. Iako je riječ o najpristupačnijoj zemlji u 2017. godini, treba voditi računa o sigurnosnim upozorenjima u ovoj zemlji.