Najsmrtonosnija godina za novinare

Meksiko, Pakistan i Filipini su i dalje vrlo opasne zemlje za novinare, kaže se u saopćenju IPI-ja (AFP)

Međunarodni institut za novinarstvo (IPI) saopćio je da je 119 novinara ubijeno tokom izvršavanja profesionalnih zadataka od početka 2012. godine.

Radi se o rekordnom broju ubijenih novinara otkada je ovaj Institut 1997. godine počeo voditi statistiku.

U 2011. godini, 102 novinara su nestala dok su izvršavala svoje profesionalne zadatke. Prethodni najsmrtonosniji bilans je bio 110 ubijenih novinara u 2009. godini.

Bliski Istok je najsmrtonosnija regija u svijetu za novinare. Najviše novinara je poginulo u Siriji, njih 36. U Iraku i Palestini poginulo je po troje novinara i jedan u Bahreinu. 

Afrika je druga po redu na ovoj crnoj ljestvici. Na afričkom kontinentu u 2012. godini poginulo je 27 novinara: 16 u Somaliji, pet u Nigeriji, četiri u Eritreji i po jedan u Tanzaniji i Angoli.  

Ciljani napadi

Meksiko, Pakistan i Filipini su i dalje vrlo opasne zemlje za novinare, kaže se u saopćenju IPI-ja.

Sedam novinara ubijeno je ove godine u Meksiku, a pet u državi Veracruz, koja je bila najsmrtonosnija meksička regija za novinare od 2006.

Pet novinara ubijeno je u Pakistanu i na Filipinima.

IPI je u ovaj bilans uključio i novinare umrle u toku njihovog posla ili neke misije, kao i poginule u saobraćajnim nesrećama.

Međutim, ističe IPI, “velika većina” novinara izgubila je život u ciljanim napadima.

IPI je globalna organizacija posvećena promociji i zaštiti slobode medija i poboljšanju novinarskih praksi. Osnovana je u oktobru 1950. i ima članove u više od 120 zemalja svijeta. Sjedište Instituta je u Beču.

Izvor: Agencije