Najstariji berberin iz regije neće u penziju

Slovenski berberin, 89-godišnji Janko Ozobić, najdugovječniji je u regiji. Svoj posao vodi punih 70 godina i, kako kaže, još ne planira u penziju.

Kao i svakog jutra posljednjih sedam decenija, Ozobić se u Postojni, malom gradu na zapadu Slovenije, budi prije svih i sprema otvoriti svoju berbernicu. Od kada je otvorena, 1924. godine, preživjela je kraljeve, komuniste, kapitaliste, a posljednjih godina i recesiju, ali i dalje odolijeva.

“I dalje sve radim kao i prije rata. Neki žele dužu, neki kraću kosu. To je sve isto. Samo što je danas i onih koji žele da im obrijem glavu naćelavo”, kaže Ozobić.

Okružen starinskim namještajem i fotografijama prošlih vremena, Janko priznaje da je svjedočio brojnim promjenama u tom salonu u posljednjih 70 godina. Prvo je tridesetih godina prošlog stoljeća počeo raditi za svog oca, dok je ova regija bila dio Italije. Kada je njegov otac regrutiran u italijansku armiju, morao je prekinuti srednju školu i preuzeti porodični posao.

I sam je regrutiran 1943. godine, a kada se godinu kasnije vratio u svoj kraj, nastavio je raditi s ocem. Od tada do danas radi neprekidno.

‘Danas nema brijanja’

Iako navika muškaraca da uvijek imaju sređenu frizuru nikada nije izašla iz mode, Ozbić primjećuje kako je drugi dio njegovog biznisa gotovo iščezao.

“Nema više brijanja. Danas mi dolaze samo ljudi koji se ne mogu sami brijati. Ako imaju povrijeđenu ruku ili reumu, onda navrate, ali takvih je možda jedan sedmično. Svi drugi su nestali. Danas samo sređujem kosu.”

Nekada gradić bogat brojnim zanatlijama i privatnim biznisima, Postojna danas ima tek pokoji porodični biznis koji je opstao. Za stanovnike poput Karla Zanuta, koji kod Ozobića dolazi posljednjih 40 godina, postojanje ovakvih mjesta mu, priznaje, pruža jedinstvenu vezu s davnom prošlošću.

“Ja sam se navikao na njega. Pričamo o historiji, o prošlosti. Tako smo se i zbližili, jer odlično sluša, a još bolje pripovijeda”, kaže Zanut.

S ovakvim lojalnim mušterijama uz sebe, Janko kaže da i ne pomišlja na penzioniranje – do daljnjeg.

Izvor: Al Jazeera